Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сериалът „Space Force“ е смешен, но не повече от реалния живот

Критиката за новия сериал на „Нетфликс“ - подигравка с Космическите сили на САЩ, създадени по нареждане на Тръмп

Критиката намира комбинацията между Джон Малкович и Стив Карел в сериала „Space Force“ за впечатляваща. Снимка: „Нетфликс“ - Сериалът „Space Force“ е смешен, но не повече от реалния живот

Критиката намира комбинацията между Джон Малкович и Стив Карел в сериала „Space Force“ за впечатляваща. Снимка: „Нетфликс“

Ден преди „SpaceX“ и НАСА да изпратят още двама астронавти към Международната космическа станция, в пространството на „Нетфликс“ излетя сериалът „Space Force“. На 29 май продукцията тръгна със заявка за елегантна подигравка с Космическите сили на САЩ (United States Space Force), създадени по нареждане на президента Тръмп.

Полетът на кораба „Дракон“ бе успешен за разлика от „Space Force“, който не достигна орбита и полетя стремглаво надолу до 156-о място в списъка със сериали на видеоплатформата, отбелязва критиката. Продукцията попада някъде в средата от около 300 оригинални продукции на „Нетфликс“, но въпреки това успя да влезе в Топ 10 на моментната класация „Най-гледано“. У нас, в България, достигна дори първото място. В специализирания сайт за критика „Ротън Томатоус“ обаче положителните ревюта са едва 39%.

Предвид, че продукцията събра отново Стив Карел и Грег Даниълс, работили заедно първо по хитовия сериал „Офисът“, зрителите искаха да се убедят сами за себе си какви са качествата на „Space Force“. Три дни след премиерата са го оценили с 6,9 от 10 точки. Публиката в „Ротън Томатоус“ му дава 76% положителни ревюта.

Сюжетът се завърта около генерал Марк Р. Неърд (Карел), втори по власт в йерархията на Военновъздушните сили, таящ надежди, че някой ден ще ги ръководи. Вместо това той оглавява новосъздадените Космически сили – пост, който първоначално приема скептично. Задачата им е да завладеят Луната до 2024 г. Въпреки първоначалното си разочарование, Неърд се посвещава изцяло на милитаризирането на Космоса. Генералът среща недоверието на повечето си подчинени и повежда лична война с водещия учен в базата Ейдриън Малъри (Джон Малкович).

Вижте още: ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА КОСМОСА ОТ SPACE FORCE НА САЩ В НОВ КОМЕДИЕН СЕРИАЛ (ВИДЕО)

Редица служители на Космическите сили взимат на подбив новата структура. Зрителят веднага прави връзка с намерението на Тръмп да военизира Космоса, макар в трейлъра нито веднъж да не се споменава неговото име.

Пилотният епизод съдържа твърде много политически препратки, за да бъде типичният лесно смилаем ситком, но рядко първите епизоди предвещават качеството на един комедиен сериал, посочва Емили Хелър в сайта „Полигон“. Това не означава, че не е смешен обаче, отбелязва авторката. Сериите следват установен ритъм: Неърд се изправя пред ситуация, за която е неподготвен, д-р Малъри се опълчва на неговото решение, поражда се конфликт. В това отношение сериалът прилича повече на „Вице“ на Армандо Янучи по НВО, отколкото на „Офисът“. Когато навлиза в зоната на абсурда, „Space Force“ предлага истински добри шеги, доказвайки майсторството на Карел и Даниълс в жанра. Като политическа сатира обаче не се справя толкова добре, смята Хелър.

„Space Force“ получава само 2 от 5 звезди от критика на „Гардиън“ за телевизионни продукции Луси Манган.

Сериалът така и не се превръща в сатира. Разбира се, това не е по вина на сценариста, защото е невъзможно да се измисли нещо по-ненормално от нещата, които действащият президент вече каза, но това означава, че може би трябва да потърси извор на комедията си някъде другаде – заключава Манган. – Въпреки че от време на време разсмива заради Малкович, който може да обърне дори най-необещаващите реплики, „Space Force“ не е смешен, което го прави труден за класифициране като комедия.

Като „фарс“ и „лека сатира“ го определя Бен Травърс в „Индиуайър“ и отбелязва, че Карел и Малкович са достатъчно харизматична двойка, за да изнесат дори още епизоди на раменете си (мнозина критици се чудят дали сериалът няма да бъде спрян след първия си сезон). Без Малкович обаче атмосферата на сериала би се разпаднала, а неговият персонаж е обещаващ за по-самостоятелна сюжетна линия.

Травърс обръща внимание към спецефектите в сериала, които издават значителните финансови възможности на „Нетфликс“. Критикът е убеден, че ще има и втори сезон, най-вече заради елитния актьорски състав. Продължението щяло да покаже дали продукцията ще се развие, или ще попадне в черна дупка.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg