Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Марки на Кралските пощи на Великобритания с героите от „Шерлок“

На ултравиолетова светлина се виждат скрити сцени от сериала на Би Би Си

Марките с второстепенните герои могат да бъдат използвани за пратки, с Мориарти и Мери - за пликове, а с Шерлок и д-р Уотсън са само за колекции. - Марки на Кралските пощи на Великобритания с героите от „Шерлок“

Марките с второстепенните герои могат да бъдат използвани за пратки, с Мориарти и Мери - за пликове, а с Шерлок и д-р Уотсън са само за колекции.

Серия пощенски марки, посветени на сериала „Шерлок” и Артър Конан Дойл, пускат Кралските пощи на Великобритания. Марките са изработени със специална технология, която позволява при осветяване с ултравиолетова светлина да се видят допълнителни детайли.

Шест от тях са свързани с героите на телевизионния сериал на Би Би Си „Шерлок”, който дебютира през 2010 г. и оттогава е излъчван в повече от 180 страни, включително и в България. Литовският художник Каролис Страутниекас е нарисувал Бенедикт Къмбърбач като Шерлок, Мартин Фрийман като доктор Уотсън, Андрю Скот като Мориарти и Аманда Абингтън като годеницата на Уотсън – Мери. На последните две марки той е изобразил брата и сестрата на Шерлок, както и жената, в която детективът в сериала е безнадеждно влюбен – Ирен Адлър.

В съобщението на Кралските пощи се казва:

„Създаден и написан от Стивън Мофат и Марк Гатис, „Шерлок” предлага на публиката свежо, модерно възприемане на романите и кратките истории на Конан Дойл, като ги представя с непочтителен тон и вмъква технологиите на 21. век…”.

Шерлок и Уотсън са върху две от марките, които се водят „колекционерски”, първа класа. Тази с Холмс включва скрити сцени от епизода „Райхенбахския водопад“, в който детективът инсценира смъртта си. Към Уотсън е включена история от първия епизод на поредицата – „Етюд в розово“, в който е първата среща между двамата главни герои.

Мартин Фрийман не се появява за пръв път върху пощенска марка. Заради ролята си на Билбо Бегинс от „Хобит”, Фрийман е почетен и от пощите на Нова Зеландия.

Върху марките с цена 1,42 паунда са изобразени злодеят Мориарти и съпругата на Уотсън Мери. Епизодите, включени в скритата информация, са „Голямата игра“ – първият сблъсък на Мориарти с Шерлок в сериала, и „Празната катафалка“, в който Уотсън и Мери се сгодяват.

С марките с второстепенните герои ще могат да бъдат изпращани пратки. Мориарти и Мери ще са достатъчни за пликове до 20 грама за Европа и 10 грама за други страни. Шерлок и Холмс не са предвидени за пощенски услуги, а само за колекция.

Заедно с марките се продават 11 пощенски картички, свързани със сериала и придружени от текст на журналиста Том Хъдълстън за телевизионния сериал „Шерлок”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС