POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сестрата на Графа сдъвка шедьовър на Енгър

Млади български художници коментират прочути майстори

Идеята на Нова Ампова в тази картина е ясна единствено на самата нея. - Сестрата на Графа сдъвка шедьовър на Енгър

Идеята на Нова Ампова в тази картина е ясна единствено на самата нея.

Младите художници и у нас често търсят начин да се съизмерят с великите – понякога като ги копират, друг път – като ги отричат. Има и трети начин – когато намигнат на световен шедьовър със свой римейк. Така е постъпила младата художничка Нора Ампова, засега по-известна като малката сестра на Графа на БГ музиката. От 2 до 20 юли тя и няколко нейни колеги представят своето виждане за арт в столичната галерия „Ракурси” с изложбата „Младото изкуство като обект на желание”.

Нора е „сдъвкала” шедьовъра „Голямата одалиска” на Жан-Огюст Доминик Енгър от шията до петите на султанската наложница и го е „преглътнала” с много синьо в драперията. Французинът завършва една от най-известните си картини през 1814-а. Двеста години по-късно Ампова взема композицията му едно към едно, ветрилото с паунови пера – също. Женската глава обаче е сменена с тази на кенгуру. Логично Нора е нарекла творбата си Kangaroo Venus. В интерес на истината тази нейна Венера в главата прилича не на кенгуру, а на древноегипетския бог Анубис, който съпровожда душите след смъртта. Изобразяват го с глава на куче. А идеята на Ампова е известна единствено на самата нея.

Оригиналната одалиска на Енгър.

Оригиналната одалиска на Енгър.

Дали ценителите ще приемат с леко сърце разсъжденията на Нора Ампова върху Енгър, ще видим тепърва. Освен нея, коментара си върху велика творба си е позволил да изложи и колегата й Георги Георгиев. Но доста буквално. Извор на неговото вдъхновение е статуята „Мойсей” на Микеланджело от надгробния паметник на папа Юлий II в базиликата „Сан Пиетро ин Винколи” в Рим. Георги е сменил свещените скрижали в ръката на пророка с електронен четец.

"Прочитът" на ... върху Микеланджело е твърде буквален.

„Прочитът“ на Георги Георгиев върху Микеланджело е твърде буквален.

Експозицията в галерия „Ракурси” представя работите на още 6 млади художници – Калина Мавродиева, Константин Костов, Виолета Танова, Радоил Серафимов, Явор Боянов и Зоран Мише.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg