VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Сестри Палавееви“ – нов сериал и филм по Алек Попов. С Митовски?

Размразяват и продължението на „Мисия Лондон“?

Алек Попов прочете в клуб „Перото“ откъси от втората книга за сестри Палавееви, която подготвя. Снимки: Емил Георгиев  - „Сестри Палавееви“ – нов сериал и филм по Алек Попов. С Митовски?

Алек Попов прочете в клуб „Перото“ откъси от втората книга за сестри Палавееви, която подготвя. Снимки: Емил Георгиев

Сериал и филм се подготвят по романа „Сестри Палавееви“ на Алек Попов. Писателят разкри новината пред „Площад Славейков“ на едно любопитно събитие, което се проведе в неделя, 17 януари, в литературния клуб „Перото“ в НДК. Попов празнува 50-ия си рожден ден на чаша вино сред колеги и приятели, като прочете откъси от предстоящи свои книги.

sestri_palaveevi

От суеверие, страх да не бъдат копирани или просто заради някаква стратегия, писателите рядко разкриват историите, над които работят. Алек Попов не само не страда от скрупули, но явно му бе приятно да сподели удоволствието, с което работи. Авторът на „Сестри Палавееви“, пародия на партизанското движение, така се е заровил в живота на реално съществувалата фамилия Палавееви, че вече е нахвърлял предисторията на близначките Кара и Яна и смята да я издаде до края на 2016-а.

Попов прочете една от главите в новия роман, наречена „Най-романтичната част от българската история“. Става дума, разбира се, за борбите на ВМРО за присъединяването на Македония към България. Сестрите Кара и Яна – наследнички на заможна софийска фамилия – са в период, в който посещават различни идеологически движения. Идва ред и на ВМРО – един слънчев уикенд двете заминават на пикник на Витоша, където един от най-старият деец на организацията, дядо Танне, изпитва дечурлигата кой борец за Освобождението на Македония на коя дата и от кого е убит… Фактологията на ВМРО се оказва смертелно препятствие за момичетата и те решават да се отдадат на толстоизъм, фашизъм, спиритуализъм… и ред други модни по онова време занимания за свободното време на скучаещите столичани.

„Сестри Палавееви“ предстои да излезе в Сърбия и Алек Попов решил да използва повода, за да редактира изданието и да вкара някои нови глави в него. Една от тях -„Козите в атака“, е изключително смешната история за едно пастирче, което се присъединява заедно със сестрите Кара и Яна към партизанския отряд на командира Медвед – макар и да е обвинен, че козите му са оставяли по пътя към отряда „органични следи“, по които полицията можело да ги намери.

Попов обясни, че новите части са били нужни на романа, за да бъде драматургично по-достъпен за филмирането му, а и преценил, че трябва да придаде нови черти на някои герои.

На събитието в „Перото“ присъства Димитър Митовски, режисьор на филма по книгата на Попов „Мисия Лондон“. За „Мисията“ се знае отдавна, че екипът обмисля продължение…, но заради финансовите проблеми на продуценската къща „Камера“ на Митовски, проектът явно е бил замразен. Сега писателят припомни това намерение с думите: „Ще поживеем и ще видим.“

Присъствието на Димитър Митовски на събирането, посветено на сестри Палавееви, както и на програмния директор на БНТ Севда Шишманова, която отговаря за сериалите в държавната телевизия, обаче поставят въпроса дали именно тази медия не се е заела със сериала. Ще поживеем и ще видим.

alek popov4

alek popov2

alek popov5

Вижте още: НАЙ-СИГУРНИЯТ НАЧИН ДА СПРАТ ДА ТЕ ЧЕТАТ Е ДА ЦЪФНЕШ НА ПИЕДЕСТАЛ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС