Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сестри Палавееви с „Икар“ за дебют

Харесвам министър Вежди Рашидов като скулптор, моля, г-н министър, не отнемайте от театъра, призова от сцената Валентин Ганев

Мила Люцканова и Боряна Братоева с награда за дебют. Снимка: Емил Георгиев - Сестри Палавееви с „Икар“ за дебют

Мила Люцканова и Боряна Братоева с награда за дебют. Снимка: Емил Георгиев

Боряна Братоева е Мила Люцканова получиха първата награда „Икар“ на церемония в Народния театър в неделя вечерта. Двете млади актриси грабнаха отличието за дебют за играта си в представлението на Пловдивския театър „Сестри Палавееви“, постановка на Елена Панайотова по романа на Алек Попов.

Водещият на гала-шоуто Валентин Ганев обяви, че всички критични мнения имат карт-бланш да бъдат изразени от сцената и по-късно сам се възползва от този шанс. Мото на церемонията бе „Театър без граници“.

Отличието за куклено изкуство получи „Семейство Замза“, спектакъл на актьори от класа на проф. Дора Рускова от НАТФИЗ.

Икарът за цирково изкуство отиде у акробатите Иво Сивков и Мария Косоребрикова от цирк „Балкански“.

Отличието за второстепенна женска роля отиде у квартета Касиел Ноа Ашер, Лилия Маравиля, Красимира Кузманова и Стефка Янорова за ролите си в „Театър, любов моя“.

„Благодаря на журито за добрия вкус, на Йехова и искам да кажа на правителствата, които се сменят с векове…, талантът е големият убиец“, заяви от сцената Касиел Ноа Ашер.

Валентин Ганев прибра Икара за второстепенна мъжка роля за образа на Никола Гешев в спектакъла „Гео“, постановка на Иван Добчев.

„Благодаря най-вече на Народния театър, на Христо Карастоянов, на Иван Добчев, на Леонид Йовчев и на целия екип прекрасни колеги, студенти, бъдещи колеги… Финансовото измерение на тази награда отива в Здравния фонд на Съюза на артистите. Искам да изкажа своето възхищение от министър Вежди Рашидов. Аз страшно харесвам скулптора Вежди Рашидов, но има една малка грешка. Скулптурата е изкуство на отнемането, не на прибавянето. Да видиш в един мраморен, каменен блок излишното и да го махнеш, за да остане шедьовър. Не прилагайте законите, министър Рашидов, на скулптурата към театъра, към сценичните изкуства, към музиката, моля ви, призова Валентин Ганев.

В категорията „Златен глас“ статуетката отиде у Николай Николов за сериала „Черния списък“, излъчван по Нова телевизия.

Наградата за критически текст получи Йоана Спасова-Дикова за книгата „Мелпомена зад Желязната завеса“.

Трупа „Росиели“ бе отличена за вариететно изкуство.

Професорите Надежда Сейкова и Николина Георгиева получиха почетни Икари, връчени им от техни студенти.

„Чудесно е, че има такъв празник, благодаря на Съюза на артистите, че най-сетне направи и награда за театрална педагогика, защото това не е лесна работа. За моя радост се оказа, че съм 61 години педагог. Отгледала съм близо 400 актьори. Разбира се, не всички са издържали на тази трудна професия и са останали актьори, но някои от тях станаха известни и обичани от публиката. Много от тях ме наричат „мамо“ – особено, след като загубих своите две дъщери. Те са моето театрално семейство, казват ми, че ме обичат – обичам ги и аз. Благодаря на Съюза на артистите и на Христо Мутафчиев, че ми помогна в тежък за мен момент. Затова нека моята парична награда остане в Съюза на артистите, за да подкрепи други нуждаещи се като мен. Нека има повече театрални празници, за да създадем поне на сцената един по-красив живот“, сподели проф. Надежда Сейкова.

Иво Димчев взе наградата за съвременен танц и пърформанс – за спектакъла си „Опервил“.

„Не мога да се сдържа да не кажа, че преди 10 години бях поканен да играя Куцар на тази сцена – отказах, стори ми се доста селско. После съжалих – стана страхотен спектакъл – каза Иво Димчев. – Винаги съм искал да напиша и поставя експериментална опера – оказа се, че го направих в България. Нека да не позволяваме на нито един политик, министър или джихадист да ни отнеме личната свобода. Честит празник!“

Отличието за майсторско техническо осъществяване бе присъдена на „На ръба“, авторски спектакъл на Александър Морфов, част от афиша на Народния театър.

Специалната награда на журито на Икарите – „знак за надежда да разширим границите, в които мислим, че сме ограничени да правим театър“, както я определи Васил Димитров – получи театрална група „Метеор“.

„Познавам един човек, за който не беше безсмислено пространство и в него летеше над земята – Петър Попйорданов“, обяви наградата за Чочо Попйорданов (1964-2013) Христо Мутафчиев. Салонът избухна в аплодисменти и зрителите станаха на крака.

„Чочо посрещаше с чест и достойноство всичко, което му се случваше в този живот“, сподели от сцената съпругата му Даниела и разкри, че ще подари тази награда на дъщеря им Катерина.

Очаквайте останалите призьори!

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

Bookshop 728×90