Северна Корея превзема интернет с „Ехо на истината“

Последната комунистическа диктатура в света изглежда съвременна и нормална в нова инициатива на пропагандата (видео)

Северна Корея си създава нов имидж чрез видеоблога „Ехо на истината“. Снимка: Стопкадър - Северна Корея превзема интернет с „Ехо на истината“

Северна Корея си създава нов имидж чрез видеоблога „Ехо на истината“. Снимка: Стопкадър

Нов пропаганден ход предприеха в Северна Корея. Последната комунистическа диктатура в света се обърна към модерните технологии и вече присъства в интернет със собствени влогъри. Няколко млади и красиви жени, владеещи различни езици, запълват постоянния канал в Ютюб „Ехо на истината”, с видеоклипове за живота в Пхенян, за успехите на правителството и „любимия маршал Ким Чен Ун”… Видеоблогът разполага вече с над 40 хиляди абонати.

Доскоро единствената жена, която се появяваше на екран извън границите на Северна Корея, беше прочутата дикторка, заслужила актриса на корейската република, Ли Чхун Хи. Макар и вече 77-годишна, тя все още е основният телевизионен водещ, който съобщава на света новини от затворената страна – като успешни изпитания на ядрено оръжие, например. Тя отдавна си е завоювала славата на институция в Корея и извън нея.
Младите момичета от видеоблога изграждат съвсем друг образ – те изглеждат като обикновени студентки, които живеят обикновен живот и се вписват в световната интернет култура. В техните видеорепортажи Пхенян изглежда почти като всички съвременни градове в западния свят.

Само допреди десетина години репортажите от Северна Корея бяха очевидно фалшифицирани и режисирани. Никой не можеше да бъде заблуден при вида на явно специално подредените жилища, а празните улици създаваха постапокалиптично усещане. В новия пропаганден канал в Ютюб всичко това е променено – магазините са пълни със стока, ресторантите са лъскави и оборудвани с най-нова техника, по улиците се разминават множество съвременни автомобили.

Властта в Пхенян използва тази форма на внушение, за да променя мисленето на западния свят за Северна Корея и за да опровергава слуховете, които са единствените възможни „новини” от строго затворената страна. Преди няколко години се разнесе мълва, че Ким Чен Ун е убил своята любовница – популярната певица Хен Сон Вол, след обвинения в разпространение на порнография. Тази „новина“ бе опровергана чрез видео, в което се вижда как Хен Сон Вол се появява на Зимните олимпийски игри в Сеул.

Фантастико

Неведнъж са се налагали подобни „опровержения” с участието на сестрата на диктатора, генерали и други представители на висшия комунистически елит. Но в Северна Корея отдавна са разбрали, че официалните комюникета не вършат работа. Затова видеоблогърът уж случайно отива на концерт, а пред камерата още по-случайно се появява този, за чиято смърт се говори на Запад.

Когато през април, по време на първата вълна от Ковид-19, по света тръгват слухове, че магазините в Северна Корея са празни и населението бедства, англоговорящата влогърка Ун А лично минава с камерата си по магазините на Пхенян, за да „провери дали това е така”. Разбира се, „открива”, че не само има предостатъчно стоки, но те са и поевтинели. Поскъпнали са само артикулите, които се внасят от други държави, които и без това никой не купува.

Изследователите в западния свят, които наблюдават севернокорейските медии отдавна, бият тревога по повод новия ход на властта в Пхенян. Целта му всъщност е да представи Северна Корея като нормална държава, която не бива да бъде нападана или подлагана на санкции. Ефектът от симпатичните момичета, които по всяка вероятност са дъщери на висши партийни дейци и говорят чудесно различни световни езици, е налице – повечето от коментарите на западни потребители в Ютюб са възторжени.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах