Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Северна Македония променя закона за фондациите заради България

Българска фондация ще раздава по 30 евро месечно на деца от Сърбия и Македония, които учат български език

Центърът на Скопие, Северна Македония. Снимка: Емил Георгиев - Северна Македония променя закона за фондациите заради България

Центърът на Скопие, Северна Македония. Снимка: Емил Георгиев

Заради българските дружества в Северна Македония се създава специален експертен орган за разследване на хората, които регистрират сдружения и фондации, съобщават македонските медии, като цитират министъра на правосъдието Никола Тупенчевски.

Това е първа стъпка към промяна на действащия закон за фондациите. Според министъра това е решението за създалата се ситуация с двете български сдружения в Македония, които носят „имена на доказани фашисти и колаборационисти“ – „Ванче Михайлов“ в Битоля и „Цар Борис ІІІ“ в Охрид.

Прокуратурата вече е завела дела срещу двете сдружения след разследване как са били създадени и регистрирани, тъй като според Министерството на правосъдието те не са получили становище от министерството, а са били заведени директно в Централния регистър.

Българската фондация „Македония“, която участва в създаването на сдружение „Цар Борис ІІI“ в Охрид, вече се похвали, че ще създаде и клуб „Цар Фердинанд“ в Богданци.

Българското НПО възнамерява да предлага по 30 евро месечно на деца в Сърбия и Македония, които изявят желание да изучават български език.

„Фондация „Македония“ ще предложи на всяко дете от Северна Македония и Сърбия 30 евро месечна стипендия, ако изучава книжовен български език. В Сърбия това ще стане според закона за малцинствата. В Северна Македония ще трябва да се организира през български неделни училища“, гласи съобщението в страницата на организацията във Фейсбук.

Засега няма конкретна информация къде и как ще се провеждат курсовете. Според съобщение на фондация „Македония“ вече е създадено онлайн училище „Св. Наум Преславски“, в което за допълнителни занятия на български са се записали 95 македонски първокласници.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах