Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Севт III – пирон в изложбата на съкровищата ни в Лувъра

Експозицията ще бъде открита през април 2015 г.

Бронзовата глава на Севт III бе открита от археолога Георги Китов през 2004 г. в могилата Голямата косматка. - Севт III – пирон в изложбата на съкровищата ни в Лувъра

Бронзовата глава на Севт III бе открита от археолога Георги Китов през 2004 г. в могилата Голямата косматка.

2300 години след смъртта си тракийският цар Севт III ще стане „рекламно лице“ на първата българска изложба в Лувъра, която ще бъде открита през месец април догодина. Бронзовата глава на древния владетел ще заеме централно място в мащабната експозиция, наречена „Антична Тракия. Одриското царство 512-270 г. пр.Хр.“ Преди да бъде показан, скулптурният портрет ще бъде подложен на специална консервация.

Управата на Националния археологически музей, в чийто фондове е заведена находката, се съгласила да даде разрешение главата на Севт III да пътува за Франция. В замяна на това у нас ще гастролира римска сребърна колекция от I век, популярна кат0 съкровището Бос­кореале. То съдържа над 100 съда за хранене, намерени при разкопки в италианската област Кампания на километър северно от град Помпей.

Бронзовата глава на Севт III бе открита на входа на гробницата.

Бронзовата глава на Севт III бе открита на входа на гробницата.

Севт III и някои от най-големите тракийски съкровища, открити по българските земи, ще бъдат изложени в цяла зала в северното крило „Ришельо“ на Лувъра.

Първата българска изложба в Лувъра ще бъде открита пред месец април догодина.

Първата българска изложба в Лувъра ще бъде открита пред месец април догодина.

Петима френски учени разгледали тракийски експонати в музеите ни в Казанлък, Варна, Враца, Несебър, Созопол и София и избрали над 200 безценни предмета. Сред тях най-вероятно ще бъде друго от най-големите открития на археолога Георги Китов – маската на Терес. Французите са посочили още Свещарското съкровище и фиалата от VI пр. Хр., открита в с. Даскал Атанасово, бронзов шлем на тракийски воин от областта Чаталка, мраморна група с Орфей и оброчна плочка на тракийски конник.

Георги Китов (1943-2008) в един от най-паметните моменти в своята кариера - откриването на златните находки в могилата Голямата Косматка.

Георги Китов (1943-2008) в един от най-паметните моменти в своята кариера – откриването на златните находки в могилата Голямата Косматка.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС