Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сезонът на факирите в театъра

Трите милиона лева от правителството са само отсрочка на агонията в сценичните изкуства

Снимка: Румен Добрев - Сезонът на факирите в театъра

Снимка: Румен Добрев

Пилците се броят на есен, факирите в БГ театрите – също. Броени дни преди старта на новия сезон картината му изглежда по-променлива и от картата на синоптика Емил Чолаков.

Цяло лято директорите на трупи играха с чиновниците от Министерството на културата на „Тука има, тука – нема” заради дупката в бюджета от около 5 милиона лева, нужни за работата на сцените в страната. Минути, преди последния звънец да удари за влизането на зрителите в залата, служебното правителство отпусна около 3 млн. лв. Парите покриват 60% от дефицита, натрупан до средата на годината и макар да показват воля за справяне с проблема, не се ли осигурят и останалите средства, тези милиони ще са само отсрочка на агонията.

Без съмнение, директорът на Народния театър Павел Васев няма конкуренция за титлата Велик комбинатор на администрацията. През цялото си 5-годишно управление той успяваше да лавира не само между лобитата в трупата, така че първата сцена да държи високо ниво, ами и устоя на всички бури, предизвикани от финансовата криза. Във висшето арт ведомство на бул. „Стамболийски” 17, което е принципал на Народния, се смениха четирима министри и на фона на този чиновнически водовъртеж Васев стоеше достолепно като Херкулесовите стълбове. Затова изглеждаше някак странна новината, че е решил да се пенсионира след изтичането на мандата си. Да, Васев наистина навърши годините, но доколко разпространената от самия него информация отразяваше истинското му желание, е друг въпрос. Много възможно е да е било просто ход за печелене на време, особено след като стана ясно, че при управлението на Петър Стоянович са го натискали да пенсионира възрастните актьори от театъра си.
Така или иначе Васев влиза в надпреварата за новия театрален сезон с няколко очевидни коза. Първият е режисьорът Явор Гърдев, чието представление „Жана” вдига завесата на 11, 12,13 и 21 септември на камерната сцена на Народния театър. В основата на постановката е едноименната пиеса на рускинята Ярослава Полинович, а в главната роля – Светлана Янчева. Партньори на сената ще й бъдат Владимир Пенев, Мартин Димитров, Елена Телбис, Биляна Петринска. В рекламата на този спектакъл прозира очевидна ирония – екипът е избрал като мото репликата „Вече в никакви отношения не вярвам, освен в стоково-паричните”.

Какъв по-подходящ слоган за цялото дередже на българския театър в момента!

Второто асо в колодата на Васев е режисьорът Теди Москов, който ще жонглира със сивите клетки на публиката със спектакъла „Каквато ме искаш” от Луиджи Пирандело. Действието се задвижва от една жена, която непременно държи да постигне хармония със себе си и света, но постепенно губи представа коя е тя самата. „Едни я наричат Лучия, други Елма, трети¬ Чия”, обяснява Теди. Противно на очакванията, в този спектакъл няма да видим жена му Мая Новоселска. В главната роля е великолепната Снежина Петрова. Героинята й влиза в сложни взаимоотношения с персонажите на бащата Стоян Алексиев и сина Цветан Алексиев. Сред участниците в представлението са също Илиана Коджабашева, Никола Додов, Марин Янев, Вяра Табакова, Жорета Николова. Сценографията е дело на Чавдар Гюзелев, костюмите – на Свила Величкова, а с музиката се захваща Антони Дончев. Премиерата е планирана за началото на октомври.

През октомври в Народния ще започне подготовката за още едно ново представление – „Петокнижие Исааково” по романа на доайена Анжел Вагенщайн. Режисьор е полякът Войчех Кобжински, който попаднал на творбата покрай съпругата си. Докато пътувала с влака от Бялисток за Люблин, тя прочела книгата на Вагенщайн и веднага я препоръчала на мъжа си, който я поставил в Полша. Сега е ред на българската сцена.

Дали Павел Васев още ще е на кормилото на Народния, когато завеса вдигне „Солунските съзаклятници”, е рано да се каже. Негова обаче е заслугата тъкмо с това представление театърът да отбележи 110-годишнината си. Репетициите вече вървят на маса под режисурата на Стоян Радев, а сред гемиджиите са Леонид Йовчев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Руси Чанев, Валери Йорданов. Със „Солунските съзаклятници” на сцената се връща и Ани Папаподулу, бившата съпруга на режисьора Радев, която преди месеци роди второто си дете. Мария Каварджикова и Мила Люцканова също са в състава.

В театър „Българска армия” също има напрежение и то не само покрай репетициите. Трупата посреща сезона с трима актьори по-малко – Александра Сърчаджиева и Иван Ласкин напуснаха, защото им омръзнало „да зависят от некадърници”, каквито изявления направиха във фейсбук, а кралицата на трупата Меглена Караламбова освободи щата, който заемаше. В тази обстановка директорът Мирослав Пашов залага на „Време разделно”. Режисьорът Асен Шопов ще постави за втори път на сцената на „Армията” спектакъл по тачения през социализма и заклеймяван в по-ново време роман на Антон Дончев. Книгата излиза преди половин век и досега има над 60 издания. По нея Людмил Стайков снима и едноименния си филм. В театъра обаче към това заглавие няма големи апетити. Към него са посягали малцина и единствен Асен Шопов се решава да го направи втори път. Актьорът, когото в „Армията” наричат Войводата заради превъплъщението му в Капитан Петко, ще играе и в новата постановка на „Време разделно”. Освен Васил Михайлов в постановката ще са мобилизирани всички останали актьори. Премиерата е догодина. А до края на 2014-а трябва да видим спектакъла на Красимир Спасов „В полите на Витоша” и „Лес” от А. Н. Островски във версията на Николай Ламбрев.

Сред ударниците тази есен е Театър „199“, който на 30 септември вади премиерата „Брудершафт” по пиесата на украинския драматург Анатолий Крим. Режисьорът Асен Шопов е поверил ролите на Васил Михайлов и Стефка Янорова.

В плановете за 50-ия сезон на „артистичното мазе” на „Раковска” са и „Чинечита” – пиеса на белгиеца Тиери Дебру, поднесена на публиката от режисьора Емил Бонев и актьорите Стефан Мавродиев, Виктория Колева и Милко Йовчев. Премиерата е на 12 октомври.

В Малък градски театър „Зад канала” също се готвят за летящ старт на сезона. Там на 17 октомври е премиерата на легендарната пиеса на Иван Радоев „Човекоядката”, а на 30-и – „Чиста къща” от Сара Рул.

„Човекоядката” се крепи на авторитета Христо Мутафчиев, режисурата на Бина Харалампиева и играта на още куп великолепни актьори като Илка Зафирова, Филип Аврамов, Петър Калчев, Светлана Янчева, Албена Михова, Емил Котев, Евгени Будинов, Христо Пъдев, Ирини Жамбонас, Василена Атанасова. Шефът на САБ е в ролята на Топузов, а „човекоядката” е Прея Осасей, нашумяла в риалити шоуто „Музикална академия”.

„Чиста къща” пък разчита на Пенко Господинов и Ирини Жамбонас да изиграят успешно лекарско семейство. Към него гравитират Светлана Янчева – педантичната сестра на докторката, Весела Бабинова – бразилската прислужница, и Мария Каварджикова – любовница на лекаря, която е по-възрастна от него и болна от рак. Подредбата на цялата тази плетеница от връзки и на самия спектакъл е задача на режисьора Владимир Люцканов (директор на Младежкия театър).

Първата премиера в Младежкия театър е „Кривите огледала“ от Дейвид Линдзи-Абер, режисьор Ивайло Христов. Люцканов ще постави „Кухнята“ от Арнолд Уескър, а Марий Росен ще създаде представление по текстове на Чехов, Кафка и Хесе.

Театър „София“ вече представи първата си премиера – „Антигона“ от Жан Ануи, постановка Иван Добчев. Спектакълът беше показан първо на фестивала „Аполония“ в Созопол. Дебютът на актрисата в главната роля – Каталин Старейшинска, в Театър „София“ е на 23 септември.

Дали тези планове на театрите ще бъдат осъществени на сцена, зависи изцяло от държавата. Начало на сезона обаче ще има.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg