Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Сфумато“ подарява онлайн вариант на „Одисей“ на Джеймс Джойс

Димитър Марков ще чете в продължение на дни мащабния опус в превод на Иглика Василева

Фотография на Джеймс Джойс от Алекс Еренцвайг, 1915 г. Снимка: Уикипедия - „Сфумато“ подарява онлайн вариант на „Одисей“ на Джеймс Джойс

Фотография на Джеймс Джойс от Алекс Еренцвайг, 1915 г. Снимка: Уикипедия

Онлайн четене на романа „Одисей“ на Джойс планират от Театрална работилница „Сфумато“. Акцията ще се провежда по три пъти седмично – в събота, неделя и понеделник от 17 ч. Тогава на канала на Театрална работилница „Сфумато“ в Ютюб ще бъдат качвани видеоклипове с прочита на Димитър Марков.

„Акция Джойс“ се осъществява с разрешението на преводачката Иглика Василева. До момента „Одисей“ в нейния превод има три издания на български – на издателство „Фама“ (2004), на „Изток-Запад“ (2011), а в момента може да бъде намерен на пазара под марката на издателство „Хеликон“.

Актьорът Димитър Марков е автор на „Одисей и циклопите дъблински – хероическа ода по Джеймс Джойс“ – моноспектакъл по пародийните пасажи от „Епизод 12 – Циклопите” на романа „Одисей” от Джеймс Джойс.

Спектакълът е селектиран за включване в афиша на „Сфумато“ след представянето му на фестивала „Малък Сезон – 2019”. Това е представление, в което главните действащи лица са словото, езикът и артистичната свобода.

В романа „Одисей” на Джеймс Джойс аналогът на Омировия странстващ герой се казва Леополд Блум – трийсет и осемгодишен рекламен агент, който преживява своята Одисея в Дъблин в един-единствен ден. През целия ден той не се прибира в дома си, тъй като там по всяка вероятност съпругата му има среща с неин ухажор. Около пет часа следобед г-н Блум попада в „леговището на циклопа” – кръчмата на Барни Кърнан, където храбро се изправя срещу титаничния ирландски шампион по тласкане на гюле, известен като Гражданина.

Вижте още: КОГАТО ДЖОЙС БЕШЕ ДЕДАЛ, ПРЕДИ ДА СТАНЕ ОДИСЕЙ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg