Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Сградата на Летище Русе става културна ценност

Наричат я бижу на архитектурния модернизъм от втората половина на ХХ век

Скулптурно кълбо от Галин Малакчиев в интериора на сградата. Снимка: НИНКН - Сградата на Летище Русе става културна ценност

Скулптурно кълбо от Галин Малакчиев в интериора на сградата. Снимка: НИНКН

Сградата на Летище Русе в с. Щръклево ще бъде предложена за статут на недвижима културна ценност, съобщиха от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

От НИНКН изразяват надежда, че след 30-годишно прекъсване летището ще може да посреща отново пътници – не като обикновена сграда, а като защитен паметник на културата. Документите се подготвят от института и българската секция на Международната организация за документиране и опазване на сгради на Модерното движение – „Докомомо България“.

Летище Русе е ценен образец на архитектурния модернизъм от втората половина на XX век, се казва в обосновката. Аерогарата е построена в периода 1972 – 1976 г. Авторът ѝ, русенския архитект Йордан Бояджиев, постига забележителен синтез между архитектурата и монументалните изкуства.

„Хоризонтално издълженият паралелепипед на основното тяло е с богато остъклени фасади. Входът е защитен с елегантна тънка стоманобетонна козирка, окачена на стоманени въжета. Пътническата зала е изцяло остъклена панорама към излитащите и кацащите самолети. Изтеглената леко назад контролна кула с фин плосък покрив създава хармония на обемите.

В България рядко може да се види сграда с толкова изчистени пропорции. Тя илюстрира стремежа на арх. Бояджиев към ясни и лаконични геометрични форми. Създава усещане за лекота и прозирност, за визуално отделяне от терена“, гласи описанието на бъдещия паметник на културата.

Снимка: НИНКН

Сградата в с. Щръклево е запазена почти напълно в автентичния си вид и обзавеждане – рядкост за наследството от този период. В интериора на залата умело са комбинирани и противопоставени материали, цветове и фактури.

Цялостният облик е завършен с монументалните пластики на скулптора Галин Малакчиев. Негово скулптурно пано от стоманобетон украсява главната фасада, а под тавана на пътническата зала е окачено негово ефирно месингово кълбо.

Декоративното пано на фасадата е създадено от Галин Малакчиев. Снимка: НИНКН

Арх. Йордан Бояджиев е сред най-интересните, но забравени русенски архитекти. Заявил се е като безкомпромисен и целеустремен в работата си във време, когато това е било трудно. Създател е на някои от най-емблематичните сгради на модернизма в Русе. Печели с конкурс изграждането на Летище Русе.

Скулпторът Галин Малакчиев е ученик на проф. Любомир Далчев и автор на пластики, които са част от запомнящото се лице на няколко български града. Негови са колоната „За буквите“ пред НДК, както и декоративната стена на Софийската централна гара.

Гледка към пистата. Снимка: НИНКН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах