Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Сгради от Студената война в Берлин предложени за обекти на ЮНЕСКО

Булевард „Карл Маркс Алее“ и квартал „Ханзе“ смятани за значими примери за следвоенната архитектура

„Карл Маркс Алее“ в Берлин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Сгради от Студената война в Берлин предложени за обекти на ЮНЕСКО

„Карл Маркс Алее“ в Берлин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Берлинският сенат предлага булевард „Карл Маркс Алее“ и квартал „Ханзе“ да получат статут на обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предаде немският телевизионен канал „rbb 24“. От града ги определят като значими примери за следвоенния архитектурен модернизъм.

„Двата проекта бяха построени почти едновременно и в конкуренция помежду си – отбелязват от „rbb 24“. – Като архитектурни свидетели на Студената война, те отразяват борбата на политическите системи за представително строителство.“

Жилищните блокове на „Карл Маркс Алее“, с оригинално име „Сталин Алее“ са построени през 50-те години в източната част на града в близост до площад „Александерплац“ в стила на социалистическия класицизъм и с елементи от пруската архитектура. В същия период в квартал „Ханза“ в Западен Берлин са издигнати емблематичните модернистични сгради, проектирани от известни архитекти като Валтер Гропиус, Макс Таут и Оскар Нимайер като част от Международното строително изложение „Interbau“през 1957 година.

„През 50-те години Берлин все още не е бил разделен от стена, но градът вече е бил поляризиран политически и културно“, коментират от „Дойче Веле“.

Предложенията ще бъдат предадени на Конференцията на министрите на културата на федералните провинции през октомври. Решенията се очакват през 2023 година.

Досега в Берлин със статут на световно културно наследство на ЮНЕСКО са шест селища на Берлинския модернизъм от периода 1913-1934, Островът на музеите, както и пруските дворци и градини в югозападната част на града.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС