Шалче на Мерилин Монро спаси театър във Франция

Талисманът е минал и през ръцете на Анди Уорхол и Лео Кастели

„La Comedie italienne” е малък театър за комедия дел арте в Париж. Снимка: Стопкадър от видео на театъра - Шалче на Мерилин Монро спаси театър във Франция

„La Comedie italienne” е малък театър за комедия дел арте в Париж. Снимка: Стопкадър от видео на театъра

Малък френски театър се спаси от фалит след коронавирусната епидемия благодарение на шалче на Мерилин Монро, съобщава „Фигаро“.

„La Comedie Italienne”, създаден преди 46 години от Атилио Маджули, е прекратил работа в средата на март заради принудителната изолация. Липсата на публика е застрашила театъра с фалит. Тогава ръководството му решава да продаде дълго пазения във фоайето му талисман – шалче, принадлежало на Мерилин Монро. Сумата, която получават за него, е 300 хил. евро. С тях театърът успява да изплати всичките си задължения и ще продължи да работи. Това е единствената трупа във френската столица, която поставя спектакли в жанра „комедия дел арте“.

Коприненото шалче е било лична собственост на основателя Атилио Маджули. Първият му притежател била Мерилин Монро, която го забравила в стаята си в хотел „Уолдорф Астория“ в Ню Йорк две години преди смъртта си през 1962 г. Оттам то попада в ръцете на Анди Уорхол. Художникът го подарява на колекционера и галерист Лео Кастели, а той го връчва с пожелания за късмет на основателя на „La Comedie italienne”.

Половин век по-късно шалчето наистина донесло късмет на театъра.

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3