Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шалче на Мерилин Монро спаси театър във Франция

Талисманът е минал и през ръцете на Анди Уорхол и Лео Кастели

„La Comedie italienne” е малък театър за комедия дел арте в Париж. Снимка: Стопкадър от видео на театъра - Шалче на Мерилин Монро спаси театър във Франция

„La Comedie italienne” е малък театър за комедия дел арте в Париж. Снимка: Стопкадър от видео на театъра

Малък френски театър се спаси от фалит след коронавирусната епидемия благодарение на шалче на Мерилин Монро, съобщава „Фигаро“.

„La Comedie Italienne”, създаден преди 46 години от Атилио Маджули, е прекратил работа в средата на март заради принудителната изолация. Липсата на публика е застрашила театъра с фалит. Тогава ръководството му решава да продаде дълго пазения във фоайето му талисман – шалче, принадлежало на Мерилин Монро. Сумата, която получават за него, е 300 хил. евро. С тях театърът успява да изплати всичките си задължения и ще продължи да работи. Това е единствената трупа във френската столица, която поставя спектакли в жанра „комедия дел арте“.

Коприненото шалче е било лична собственост на основателя Атилио Маджули. Първият му притежател била Мерилин Монро, която го забравила в стаята си в хотел „Уолдорф Астория“ в Ню Йорк две години преди смъртта си през 1962 г. Оттам то попада в ръцете на Анди Уорхол. Художникът го подарява на колекционера и галерист Лео Кастели, а той го връчва с пожелания за късмет на основателя на „La Comedie italienne”.

Половин век по-късно шалчето наистина донесло късмет на театъра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС