Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шънджън забрани консумацията на котки и кучета

Заради теорията, че COVID-19 се е предал на човека от диво животно

Котките от Шънджън вече ще се радват на по-дълъг живот, подобно на посестримите си в София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Шънджън забрани консумацията на котки и кучета

Котките от Шънджън вече ще се радват на по-дълъг живот, подобно на посестримите си в София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Шънджън стана първият китайски град, който забрани продажбата и консумацията на кучешко и котешко месо. Решението идва заради теорията, че коронавирусът се е предал на човека от диво животно, което накара китайските власти да забранят през февруари търговията с месо на диви животни. Сега Шънджън разшири забраната и до котки и кучета. Новият закон влиза в сила от 1 май.

Всяка година в Азия се убиват 30 млн. кучета за месо, гласят данни на „Humane Society International“. Само в Китай се изяждат 10 млн. кучета и 4 млн. котки годишно. Въпреки това, практиката да се консумира кучешко не е чак толкова разпространена – мнозинството от населението на страната твърди, че никога не е опитвало подобно месо или въобще не иска да го прави.

Кучетата и котките като домашни любимци са установили много по-близка връзка с хората, отколкото останалите животни и забраната за консумирането им и на други домашни любимци вече е в сила в развитите държави, както и в Хонконг и Тайван –  коментират от градската управа на Шънджън. – Тази забрана отговаря на изискванията и духа на човешката цивилизация.

Решението бе приветствано от организациите, борещи се за правата на животните.

Същевременно Китай одобри използването на жлъчна течност от мечка за лечението на пациенти с коронавирус. Тя се извлича от живи мечки, държани в плен, и се използва отдавна в китайската медицина, тъй като съдържа урсодеоксихолева киселина. Известно е, че тази съставка лекува болести на черния дроб и разгражда камъни в човешката жлъчка. Все още няма никакви доказателства, че течността подобрява състоянието на заразените с COVID-19, но процесът по извличането ѝ е стресиращ и болезнен за животните.

Не бива да разчитаме на продукти от диви животни като жлъчна течност от мечка, за да преборим смъртоносен вирус, който изглежда е тръгнал тъкмо от диво животно“, коментира Брайън Дали, говорител на Фондацията „Животни в Азия“.

Близо милион са потвърдените случаи на заразени с коронавирус в световен мащаб към момента, смъртните случай надвишават 47 хил., според данни на американския университет „Джонс Хопкинс“. Въпреки теориите и предположенията, учените все още не са съвсем наясно откъде е тръгнал вирусът и как се е предал на човека.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg