Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Шанс едно на хиляда за оригинал на Анди Уорхол

Арт колектив с хитър блъф - оригинална рисунка на Уорхол е скрита сред 999 копия

Роботът на MSCHF, който създава 999 идентични копия на рисунката на Уорхол. Снимка: MSCHF - Шанс едно на хиляда за оригинал на Анди Уорхол

Роботът на MSCHF, който създава 999 идентични копия на рисунката на Уорхол. Снимка: MSCHF

Хиляда еднакви скици на Анди Уорхол излизат на търг, в който купувачът няма гаранция за автентичност. Всяко от произведенията е на стойност 250 долара, но уловката е, че едно от тях е оригинал, а останалите 999 – точни копия.

Акцуионът е по идея на арт колектива MSCHF и намигва към цитат на Уорхол:

„Не знам къде спира изкуственото и къде започва истинското“.

Шансът купувач да попадне на оригинала е минимален, но ако късметът му се усмихне, той ще притежава оригинал на стойност 20 хил. долара, колкото са заплатили от арт колектива за нея, отбелязва „Артнет Нюз“. Артистите обаче нямат намерение да съобщят на щастливеца.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Феите“ отблизо. Снимка: MSCHF

MSCHF са познати с арт провокациите си, миналата година нарязаха и разпродадоха на части произведение на Деймиън Хърст, преди това са създавали картина от принтирани болнични сметки и са инжектирали кръвта си в поръчкови „Найк“.

„Фалшифицирайки в голям брой рисунката на Уорхол, ние изтриваме всяка следа на автентичност от произведението – обясняват от колектива. – Макар и физически непокътната, ние унищожаваме бъдещата достоверност в произхода на творбата. Като заровим иглата в купа сено, правим оригинала също такъв фалшификат, колкото са и нашите реплики.“

Създадена през 1954 г., минималистичната рисунка на Уорхол изобразява три феи, играещи на въже. След като купуват произведението от Лос Анджелис, MSCHF създават специален робот, който с абсолютна точност пресъздава изображението в 999 бройки.

Всяко продадено от колектива произведение идва с два сертификата за автентичност – един за „Феи“ на Анди Уорхол и един за „Вероятно истинско копие на „Феи“ на Анди Уорхол от MSCHF“.

Търгът е започнал на 25 октомври, към днешна дата всички 1000 произведения са продадени, става ясно от сайта на арт колектива.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах