Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шарб от „Шарли Ебдо“ с посмъртни думи за исляма

Книгата на карикатуриста е била завършена два дни преди атентата, твърдят издателите

Стефан Шарбоние бе една от 12-те жертви на атентата в Париж през януари. - Шарб от „Шарли Ебдо“ с посмъртни думи за исляма

Стефан Шарбоние бе една от 12-те жертви на атентата в Париж през януари.

Посмъртно се публикува книга на редактора на френското сатирично списание „Шарли Ебдо“ Стефан Шарбоние – Шарб, който бе застрелян от радикални ислямисти в редакцията на изданието в Париж на 7 януари. Според издателите книгата, защитаваща правото да се осмива религията, е била завършена само два дни преди атентата.

В труда на Шарб се залага идеята, че борбата срещу расизма е била заменена от криворазбрана битка срещу „ислямофобията“, пише „Би Би Си“. Книгата се казва „Отворено писмо до шарлатаните на ислямофобията, играещи в ръцете на расистите“ и от днес е по книжарниците във Франция.

Тя е едновременно защита на редакционната политика на „Шарли Ебдо“ и критика към хулителите на изданието. „Какво е предположението, че можеш да се смееш на всичко, освен на определени аспекти в исляма, защото мюсюлманите са по-обидчиви от останалите хора по света, ако не дискриминация?“, риторично се пита в текста.

Карикатуристът и още 11 души бяха убити по време на планьорка в редакцията на „Шарли Ебдо“ през януари. Атентатът бе извършен от двама братя от алжирски произход, Саид и Шариф Куаши, които след 3-дневно преследване бяха застреляни при специализирана полицейска акция.

„Шарли Ебдо“ е основано през 1969 г. и винаги е осмивало консервативните позиции в обществото и всички религии. Списанието е затворено през 1981 г., но след това е възстановено през 1992 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90