Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Османската империя пада заради корупция

Причината е в склонноста на шариатските съдилища да решават в полза на богатите мюсюлмани от мъжки пол

След управлението на Сюлейман Великолепни започва упадъкът на Османската империя. - Османската империя пада заради корупция

След управлението на Сюлейман Великолепни започва упадъкът на Османската империя.

Склонността на шариатските съдилища да решават в полза на богатите мюсюлмани от мъжки пол по време на Османската империя вероятно е допринесла за нейният упадък, гласи мащабно изследване на почти 200 години съдебна практика.

Американски икономист, разгледал съдебни решения, издадени между 1602 и 1799 г., отбелязва, че опитите на съдии да помагат на хората, смятани за „заслужаващи подкрепа”, са имали „непреднамерени последици“. Професор Кюрън от университета Дюк твърди, че отоманските шариатски съдилища са се стараели да решават в полза на хората с по-висок социален статус, пише „Индипендънт“.

„Това, което виждаме тук, са непредвидими последици. Намерението на съдилищата е било да помагат на считаните за достойни да бъдат подкрепяни групи – пише Кюрън. – Неволната последица е, че те са станали по-ненадеждни платци и това е довело до увеличаване на ценитета на заемите, които взимат. Така шариатските пристрастия превръщали в риск всеки опит за икономически отношения с представдители на привилегированите групи, които се ползвали от много съдебни облекчения, включително и при прекратянето на договорите. На съдебно облагодетелстваните им се е налаго да плащат повече за кредит, точно защото доверието в тях било по-малко.“

Жените, например, били възприемани като много по-малък риск в случай на бизнес сделка – отчасти и защото законът правел невъзможни пътуванията им без мъжки спътник. Това означа, че техният „кредитен рейтинг“ бил далеч по-добър от този на мъжете, които плащали 26 процента повече за заеми.

„Богатите, уважавани хора с власт, имали далеч повече възможности да нарушават или прекъсват договорите си – казва професор Кюрън. – И вероятността това да им се размине без последствия била доста голяма.“

Индустриалната революция покрива Европа с фабрики, финансирани главно от богати инвеститори, които били в състояние да наемат големи суми. Османската империя е била водеща сила през XVI век, когато армиите й стигат пред Виена. Но не успява да се индустриализира и през XIX век започват да я наричат „болният чонек на Европа“.

Според професор Кюрън, високите лихви, плащани от най-богатите, вероятно са се оказали спирачка за икономиката.

„За успех в масовото производство вече бил нужен по-голям капитал, отколкото в миналото – казва проф. Кюрън, – така високите цени на заемите стават пречка.“

Шариатските съдилища стават все по-обичайни в Близкия изток и изследването на проф. Кюрън за тяхното финансово въздействие „помага да се обясни защо въвеждането на шариатското право е погрешен лек за този регион”. Но той смята също, че и законите на Запада верояатно допринасят за бедността.

„Законите за банкрута вероятно са довели до непреднамерения резултат да уязвят точно групата, в чиято защита са създадени – бедните – пише проф. Кюрън. – Затруднявайки наемодателите да възстановят загубите си при фалит, те повдигат цените на кредитите за бедните. Законите, предназначени да защитават безсилните, са имали непреднамерения ефект да създат за тях неблагоприятни условия на финансовия пазар. Подобни закони може би са една от структурните причини за съвременната хронична бедност.”

Професорът подчертава, че не призовава към забрана на защитата при банкрут, но смята, че по-нататъшни изследвания биха могли да помогнат за достъп до по-евтини кредити.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах