VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шарл Азнавур: Исках да разбия всяко табу

Винаги съм смятал, че човек не трябва да губи детския си поглед, казва 91-годишният певец

Шарл Азнавур отказва да коментира друга прочута арменка от диаспората – Ким Кардашиян, с думите: „Половината американци ще ми се обидят“. - Шарл Азнавур: Исках да разбия всяко табу

Шарл Азнавур отказва да коментира друга прочута арменка от диаспората – Ким Кардашиян, с думите: „Половината американци ще ми се обидят“.

Шарл Азнавур, един от най-великите певци и текстописци на Франция, седи в кадифеното си канапе дни преди 91-ия си рожден ден (22 май) и обсъжда миризмата на женски подмишници в интервю за „Гардиън“. Една от песните в новия му албум, в която се заявява – „Обичам да уханието на подмишниците ти“, тревожи шведската му съпруга. Той обаче познава публиката си. И ако той е най-успешният френски изпълнител в света – лирик, който дефинира популярната култура в родината си от десетилетия – то това се дължи именно на факта, че песните му винаги са били рискови.

Когато Азнавур започва да пише през 40-те години, сексът е нещо, което се прави на загасена лампа. За жените певици е било приемливо да пеят за разбитите си сърца, но мъжете не са можели да изразяват емоционално отчаяние. Азнавур обръща всичко с главата надолу, хвърля светлина върху либидото и мъжеството, пеейки за депресия, секс, предразсъдъци и изнасилвания.

Хитовете му се простират от историята на гей травестит в песента What Makes a Man от 70-те до забранената балада Après l’Amour (за задушното изтощение след сексуален акт) и противоречивата You’ve Let Yourself Go – за възмущението на мъж, чиято жена е станала старомодна и дебела („Взирам се в теб с огромно отчаяние и виждам майка ти“).

Шарл Азнавур не се покайва за творчеството си.

„Имам някакъв вид болест, говоря за неща, които не би трябвало да се споменават. Започнах с хомосексуалността, но исках да разбия всяко табу – казва певецът. – Сюжетът с подмишниците се появява в новата ми балада за обонянието на сляп любовник. Когато написах песен за глухи хора (Quiet Love), научих езика на глухонемите, за да го използвам на сцената.“

Музикантът обаче още не знае как ще изпълни песента с подмишниците на сцената. В своите участия той се превъплъщава в различни персони, а действията му наподобяват на пантомима. Той е актьор, който пее – а не от типа на Франк Синатра, певец, който играе.

И до днес Азнавур композира и пее. Написал е около 1200 песни и е продал повече от 100 милиона копия от албумите си за 70-годишната си кариера. Франция го обожава като последната жива легенда на златната си ера. Както много други популярни певци, които представят истинската същност на страната (като Жорж Мустаки и дори Едит Пиаф) – Азнавур се определя от чуждия си произход.

Роден като Шанур Вахинаг Азнавурян в Париж в семейството на баща актьор и майка певица, избягали от арменския геноцид, той напуска училище и още на девет години започва да играе. Докато трае германската окупация, пее в кабарета във френската столица, а родителите му крият близки арменци, евреи, руснаци и комунисти в апартамента си. Баща му дори се включва в Съпротивата.

Но пътят на успеха на Азнавур е дълъг и мъчителен. Френските критици го отписват като отвратително грозен, твърде нисък, с ужасен глас и съмнителни заглавия на песните. Това продължава до края на 50-те години, десетилетие след като Едит Пиаф го е наела като свой тексописец, съквартирант и практически момче за всичко.

През 1960 той изиграва срамежливия пианист в класическия филм на Франсоа Трюфо „Застреляй пианиста“ (общо в живота си Азнавур е участвал в над 60 кинопродукции). Глобалната му певческа слава обаче се затвърждава през 70-те години с триумфално турне в САЩ и Великобритания – нещо, което той отдава на отличните преводи на текстовете си на английски език (песента му She например, дълго време №1 в класациите на Острова, е малко позната във Франция).

Днес Азнавур е „динозавър“, както сам се определя. 51-ият му студиен албум е вече в продажба, а той работи по следващия. Наслаждава се на иронията, че на 30 години е бил смятан за грозен, а сега, прехвърлил 90-те – го виждат като смел и елегантен.

„Нямам представа – отвръща на въпрос какво е да си на 91 години. – Не ги чувствам толкова. Винаги съм смятал, че човек не трябва да губи детския си поглед.“

Другата основна роля в живота на Шарл Азнавур днес е да е сред най-прочутите арменци в света. Той има и двойно арменско гражданство, посланик е на страната в Швейцария, а миналата година пътува с френския президент Франсоа Оланд за отбелязването на Арменския геноцид. Но Франция е на първо място в сърцето му.

„Винаги съм се чувствал изцяло французин – казва музикантът. – Това наистина измъчваше арменците в Армения, но вече като че ли свикнаха.“

Шарл Азнавур в Лондон през 1966 г.

Шарл Азнавур в Лондон през 1966 г.

Азнавур смирено отказва да каже мнението си за друг международен символ на арменската диаспора в попкултурата – Ким Кардашиян. Никога не я е срещал, но признава, че е гледал части от риалити шоуто ѝ.

„Не мога да кажа нищо за него, защото ще ядосам половината американци – засмива се нервно Азнавур. – Предполагам, че арменците са прекалено скромни и не харесват толкова много голота.“

Фразата, която певецът старателно избягва, е „прощално турне“. Кълне се, че никога няма да изрече тези две думи и че ще продължи да пее до смъртта си.

„Трябва да се научим да ставаме от масата, когато вече не се сервира любов“, пее в едно от парчетата си Азнавур.

Но с публиката, която все още не може да му се насити, певецът е щастлив да продължава да стои на сцената.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90