Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Шарли Ебдо“: Глупостта и куршумите няма да победят

Сатиричното издание излиза в сряда с тираж 1 млн. бройки

Списанието ще продължи да публикува неудобната истина, за да покаже на света, че „глупостта няма да победи”. - „Шарли Ебдо“: Глупостта и куршумите няма да победят

Списанието ще продължи да публикува неудобната истина, за да покаже на света, че „глупостта няма да победи”.

Френското сатирично списание „Шарли Ебдо” ще излез по будките още следващата седмица в сряда, като отговор на бруталната ислямистка атака, отнела в сряда живота на 12 души. Десетима журналисти и двама полицаи бяха убити от трима маскирани нападатели в парижката редакция на изданието. Двама от тях – братята Куаши, в момента са обградени от полиция и части за борба с тероризма в градчето Дамартен-ан-Гоел (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Журналистът Патрик Пелю сподели, че списанието ще продължи с мисията да публикува неудобната истина, за да покаже на света, че „глупостта няма да победи”, пише Би Би Си. От следващия брой ще бъде отпечатани 1 милион бройки, което е колосална разлика в тиража – обичайните седмични копия са 60 хиляди. Новият брой ще бъде наполовина по-кратък – 8 вместо от обичайните 16 страници.

„Много е трудно. Всички страдаме, скърбим, страхуваме се, но ще го направим на всяка цена, защото глупостта няма да победи”, споделя Пелю пред Франс Прес.

Атаката се случи по време на дневната планьорка на списанието, когато въоръжени нападатели връхлетяха с автоматични оръжия в сградата на „Шарли Ебдо”. 47-годишният Стефан Шарбониер, известен като Шарб, един от най-изявените карикатуристи на списанието, е сред убитите, както и полицаят, който му е назначен за бодигард. След като получава няколко пъти смъртни заплахи, Шарб е получил полицейска защита.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Разстрелът на смеха

Bookshop 728×90