Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Шарли Ебдо“: Християните ходят по вода, мюсюлманските деца се давят

Съкрушаващ обвинителен акт на антибежанските настроения

На едната от карикатурите тялото на Айлан лежи безжизнено пред билборд на „Макдоналдс“ с надпис „Промоция! Две детски менюта на цената на едно“.  - „Шарли Ебдо“: Християните ходят по вода, мюсюлманските деца се давят

На едната от карикатурите тялото на Айлан лежи безжизнено пред билборд на „Макдоналдс“ с надпис „Промоция! Две детски менюта на цената на едно“.

Френското сатирично списание „Шарли Ебдо“ публикува карикатури за смъртта на 3-годишното сирийско бежанче Айлан Кюрди, което се удави в Средиземно море край бреговете на Турция в опит на семейството му да достигне Европа.

Изданието помести в новия си брой, включително и на корицата, две рисунки, посветени на трагедията. На едната от тях тялото на Айлан лежи пред билборд на „Макдоналдс“ с надпис „Промоция! Две детски менюта на цената на едно“. Над детския труп се чете „Толкова близо до целта…“. Заглавието на броя пък е „Добре дошли, бежанци!“.

„Толкова близо до целта“, гласи надписа над трупа на Айлан.

„Толкова близо до целта…“, гласи надписът над трупа на Айлан.

Втората карикатура изобразява ходещия по вода Исус Христос, който вдига рамене край потъващото дете: „Доказателство, че Европа е християнска. Християните ходят по вода, мюсюлманските деца се давят“.

Доказателство, че Европа е християнска. Християните ходят по вода – мюсюлманските деца се давят.

Доказателство, че Европа е християнска. Християните ходят по вода, мюсюлманските деца се давят.

Карикатурите на „Шарли Ебдо“ отнесоха сериозни критики от онези, които намират за обидна употребата на смъртта на Айлан за сатирични цели. Други обаче твърдят, че списанието просто отразява начина, по който Западът третира бежанската криза.

Карикатурите са дело на Лорен Сорису – Рис, който след атаките от януари срещу централата на списанието се движи навсякъде с въоръжена охрана. Рис оцеля при атентата, в който загинаха 12 души – той бе ранен в рамото.

„Вкусът винаги е според окото на наблюдателя. Но тези карикатури са съкрушаващ обвинителен акт на нашите антибежански настроения – пише Маджит Наваз, основател на фондация „Куилам“, фокусирана върху контраекстремизма. – Изображението на „Макдоналдс“ е изпепеляваща критика на безсърдечното европейско консуматорство, изправено пред една от най-лошите човешки трагедии на нашето време.

Карикатурата с християните, които ходят по водата, докато мюсюлманите се давят е критика срещу лицемерната християнска „любов“. Братя мюсюлмани, не всичко и всеки винаги е срещу нас. Но ако продължаваме да го предполагаме, реагирайки по този начин, със сигурност ще стане така.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Това трябва да спре

kapatovo.bg