Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Шарли Ебдо“ обидени на Тод, обявил манифестацията на 11 януари за тоталитарна

Журналистът от сатиричното издание Патрик Пелу, който завари мъртвите тела на колегите си след разстрела, осъжда тезите на Еманюел Тод в книгата му, посветена на реакциите след атентата

Обидени сме - никъде в книгата не виждаме осъждане на атентатите, каза Патрик Пелу от „Шарли Ебдо“ - „Шарли Ебдо“ обидени на Тод, обявил манифестацията на 11 януари за тоталитарна

Обидени сме - никъде в книгата не виждаме осъждане на атентатите, каза Патрик Пелу от „Шарли Ебдо“

„Манифестациите от 11 януари не бяха демократичен порив, а тоталитарен изблик“. Това заяви пред Канал+ миналия четвъртък Еманюел Тод, който продължава с промоцията на книгата си „Кой е Шарли? Социологията на една религиозна криза“.

Според Тод манифестациите под лозунга „Аз съм Шарли“ са били по-скоро израз на надигането на ислямофобията сред населението, отколкото истинско движение за солидарност. Антропологът, изразител на „социалното разделение“, се базира основно на социалната принадлежност на дефилиращите, произхождащи най-вече от средната и висшата класа, а не от народните маси.

За Патрик Пелу това е вече прекалено, пише „Льо Фигаро“. Хроникьорът, който завари мъртвите тела на приятелите си след разстрела в редакцията на „Шарли Ебдо“, се почувства длъжен да реагира по време на самото предаване:

„Обидени сме – никъде в книгата не виждаме осъждане на атентатите“. Нещо повече – човек придобива впечатлението, че загиналите са заслужавали да умрат, защото са практикували свободата на словото. Жалко е. Това е поругаване на приятелите ми, които умряха. Нито един от тях не бе ислямофоб. Отвратително е да се твърди такова нещо.“

Още в ефир Еманюел Тод се защити. След като обяви, че е „привърженик на правото да богохулстваш и разобличиш богохулството“, той се възпротиви на реакцията на Партик Пелу:

„Първо, не това бе въпросът. Очевидно случилото се е ужасно…. Но това не бе темата на моята книга. Аз исках да разкрия смисъла на тази голяма манифестация“.

Той напомни освен това, че самият той е бил „голям приятел“ с Бернар Мари, един от разстреляните на 7 януари.

Историкът настрои срещу себе си мнозина политици във Франция, между които и премиера. В четвъртък Манюел Валс осъди тезите му и ги нарече „измами“ в „Льо Монд“. Според него Тод „изневерява на своята дисциплина – историята“. Тезите му обслужвали единствено „битуващия цинизъм“ и „омразата към себе си и към Франция“.

Историкът отговори на министър-председателя язвително още в петък, 8 май:

„Оптимизмът на Манюел Валс е оптимизъм на националреволюцията и на маршал Петен“.

Според Тод при безработица от над 10%, премирът би трябвало да се занимава с други неща, а не да крикитува книгата му.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg