Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Шарли Ебдо“ захапа папата, вкаран е в глутница с джихадист

Сатириците препоръчаха на Франциск да си припомни Евангелието

Папа Франциск е изобразен заедно с джихадист, с  бившия френски президент Никола Саркози и крайнодясната Марин льо Пен като глутница побеснели животни. - „Шарли Ебдо“ захапа папата, вкаран е в глутница с джихадист

Папа Франциск е изобразен заедно с джихадист, с бившия френски президент Никола Саркози и крайнодясната Марин льо Пен като глутница побеснели животни.

„Шарли Ебдо“ излезе с втори брой след кървавия атентат от 7 януари, когато въоръжени джихадисти нахлуха в редакцията на сатиричното списание и убиха 12 души, сред които 5-има от водещите карикатуристи на вестника. Първа страница на изданието изобразява папа Франциск заедно с джихадист, с  бившия френски президент Никола Саркози и крайнодясната Марин льо Пен като глутница побеснели животни в преследване на малко кученце, захапало брой на „Шарли Ебдо“.

„Върнахме се!“, гласи водещото заглавие. В броя има дълъг списък със заядливи благодарности, една от които е отправена към изказване на главата на римокатолическата църква. Дни след атентата папата заяви, че и свободата на изразяване си има граници, ако обижда нечия вяра. „Ако моят добър приятел д-р Гаспари (асистентът му – бел.ред.) напсува майка ми, може да очаква удар“, заяви тогава Франциск.

„Благодарим на папата – казват в „Шарли Ебдо“, – който ни посъветва да прочетем Библията. Както и да е, той би трябвало да препрочете Евангелието, според което никой добър християнин не би ударил човек, обиждащ майка му. Той би дал другата буза“.

Друга от жертвите на сатириците е Саркози, критикуван, че е дал твърде много скъпоструващи конференции в чужбина. Експрезидентът на Франция е изобразен пред микрофон с крака, направени от пачки с пари.

Поместено е още интервю с новия финансов министър на Гърция Янис Варуфакис, който, както цялото му правителство, е срещу строгите икономии, налагани в страната му. „През Средновековието доктори са предписвали „кръвопускане“, което често е влошавало здравето на пациентите. На това докторите са отговаряли с още кръвопускане. Този тип разбиране перфектно илюстрира поведението на Европа – колкото повече икономиите се провалят, толкова повече се предписват“, е цитиран от изданието Варуфакис.

Настоящият брой е в тираж от 2,5 милиона и с него изданието се връща към ежеседмичните публикации. Първият брой след атентата се превърна в сензация във Франция и Западна Европа, като бяха отпечатани и разпродадени близо 8 милиона копия. Преди трагедията в Париж „Шарли Ебдо“ едва продаваше 60 хиляди бройки.

„Вестникът, както и всеки друго издание, трябва да продължи напред, новините продължават“, заяви новият главен редактор на изданието Жерар Биар. Екипът все още работи в редакцията на „Либерасион“, където бе приютен след атаките.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg