Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шедьовър на архитектурата показват в „Склада“

Къщата на сем. Табарели е обзаведена с мебели, създадени от Мерет Опенхайм, Ман Рей, Марсел Дюшан и Джакомо Бала. - Шедьовър на архитектурата показват в „Склада“

Къщата на сем. Табарели е обзаведена с мебели, създадени от Мерет Опенхайм, Ман Рей, Марсел Дюшан и Джакомо Бала.

Уникална инсталация ще представи у нас един от архитектурните шедьоври на модернизма – Къщата на Табарели. Създаден от Карло Скарпа, домът на Табарели е постижение на дизайна и изкуството. На 21 ноември артистите от „Около“ ще поканят гостите на студио за дизайн „Склада“ да поемат на визуално пътешествие из Къщата, да се потопят в атмосферата й и да се срещнат с живота и работата на стопаните й.

Карло Скарпа е построил къщата на Табарели сред покритите с лозя склонове на село Корнаяно, недалеч от Болцано в Италия през 1968 г. Той е поканен от близките си приятели Лаура и Джани Табарели, които молят известния архитект да изработи проекта на семейната им къща. Резултатът е къщата на Табарели – един забравен шедьовър на Карло Скaрпа.

Джани Табарели е работил в тясно сътрудничество с производителя на дизайнерски продукти Дино Гавина, за когото, освен много други неща, Скарпа е проектирал интериора на неговия шоурум в Болоня. Покрай приятелството помежду им той избира Карло Скарпа да проектира къщата заедно със Серджо Лот. Архитектите са вдъхновени от каскадните форми на заобикалящите ги лозя и създават едноетажна структура с поредица от взаимосвързани покривни платформи, които естествено се вписват в терена.

Дискретната къща, която днес е скрита зад каменни стени и буйна растителност, показва своята щедрост в интериора си. Концепцията за различни височинни нива на стаите на сградата наподобява raumplan идеите на Адолф Лоос.

В къщата има много мебели, произведени от Дино Гавина, както и модернистични столове на Марсел Брюер, уникални артистични мебели на Мерет Опенхайм, Ман Рей, Марсел Дюшан и Джакомо Бала.

Инсталацията в „Склада“ включва снимки на къщата, илюстрации и текстове, отпечатани върху дърво, видео и реални обекти.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90