Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шедьовър на Тициан – дело на по-низш автор?

Изкуствоведи спорят за автентичността на „Даная“, едно от съкровищата на Апсли Хаус

„Даная“ от Апсли Хаус е една от версиите на картината на Тициан - но според водещ изкуствовед тя не е негова. Снимка: Stratfield Saye Preservation Trust  - Шедьовър на Тициан – дело на по-низш автор?

„Даная“ от Апсли Хаус е една от версиите на картината на Тициан - но според водещ изкуствовед тя не е негова. Снимка: Stratfield Saye Preservation Trust

Картина, смятана за рисувана от Тициан, която предстои да участва в пътуваща изложба с начало в Националната галерия в Лондон през март 2020 г. (и която е била обект на спорове и друг път през годините), бе обявена от водещ изкуствовед за дело на друг автор.

Професор Чарлс Хоуп, експерт по Тициан, коментира пред британския „Обзървър“, че „Даная“, платно от 50-те години на XVI век с митологичен сюжет, е „по-късен пастиш“ и трябва да бъде „понижена“ от приписвана на италианския майстор до по-нискоразряден художник.

Картината, която виси в недостъпна за външни посетители част на Апсли Хаус в Лондон, дома на първия херцог на Уелингтън, изобразява принцеса Даная в момента на съблазняването ѝ от римския върховен бог Юпитер, преобразен като златен дъжд – в тази версия на сюжета Даная е придружавана от възрастна дойка.

През август тази година платно от същата колекция – „Орфей омайва зверовете“, – бе „повишена“ от идваща от малко познат последовател на Тициан, Алесандро Варотари, до излязла от четката на самия Тициан.

Уестъдей Хоуп, бивш директор на изследователския институт „Уорбърг“ към Лондонския университет, смята, че „Даная“ в Апсли Хаус е рисувана от северноевропейски последовател на Тициан, а не от самия италианец, пише „Гардиън“. Хоуп добавя и че „далеч по-красивата“ версия на картината в „Прадо“ е оригиналът, който Тициан изпраща на крал Филип II Испански, неговия най-голям патрон. За монарха художникът рисува някои от най-мащабните си митологически платна.

„Даная“ (или „Даная и Златния дъжд“) е серия от най-малко шест версии на една и съща композиция, приписвани на Тициан и рисувани в периода от 1544 до 60-те години на XVI в.

Първата от тях, изработена в Рим и после Венеция за кардинал Алесандро Фарнезе, в момента може да се види в Националния музей и галерия на Каподимонте в Неапол.

Крал Филип II поръчва втора версия от Тициан и той я рисува през 1549-50 г. Именно с нея и в последните години е имало спорове – до 2013 г. се смяташе, че оригиналната втора картина от серията, тази на Филип, е в „Прадо“, но при почистване и реставрация на платно в колекцията на херцога на Уелингтън (дотогава считано за копие) се оказа, че става дума за същата и оригинална втора „Даная“. Прекарала около 250 години в колекцията на испанския трон, през 1813 г. тя била предадена на херцога на Уелингтън, след като британската армия заграбила конвой, пълен с произведения на изкуството, при битката при Витория.

Днес приетата версия е, че „Даная“ в „Прадо“ е рисувана около 1565 г., отново от Тициан, която се е озовала в кралската колекция през XVII век – донесена от Веласкез и продадена на крал Филип IV. След като по-ранната „Даная“ заминала към Острова през 1813 г., по-новата (отличаваща се с изключително качество) заела мястото ѝ. В момента виси в същата зала в „Прадо“, където може да се видят още „Венера и Адонис“ и други шедьоври на Тициан.

„Даная“ на италианския майстор има още в Ермитажа и в Музея на историята на изкуството във Виена.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90