Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шедьовър за изгубения рай, забранен за възрастни в Смолян

Спектакълът „Каквото направи дядо, все е хубаво“ празнува 15 години от премиерата си - първо в Родопския драматичен театър, после и на други сцени из България

В спектакъла „Каквото направи дядо, все е хубаво“ актрисата режисьор Нина Димитрова си партнира с младия си колега Димитр Несторов.  - Шедьовър за изгубения рай, забранен за възрастни в Смолян

В спектакъла „Каквото направи дядо, все е хубаво“ актрисата режисьор Нина Димитрова си партнира с младия си колега Димитр Несторов.

Национално турне ще отбележи 15-годишнината от премиерата на спектакъла „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Ханс Кристиан Андерсен на Театър „Кредо“. Носител на 8 международни отличия, представлението ще тръгне из България от Смолян, където ще се играе в рамките на фестивала „Забранено за възрастни“.

На 6 октомври от 18,30 ч. актьорите Нина Димитрова и Димитр Несторов ще излязат на сцената на Родопския драматичен театър. От там ще продължат към Русе (22 октомври в кукления театър), Силистра (26 октомври в драматично-кукления театър) и Добрич (28 октомври в кукления театър), следва Стара Загора, където ще играят в две поредни вечери (2 и 3 декември в кукления театър). Дядото от приказката на Андерсен ще излезе два пъти пред бургаската публика – спектакълът е в културния афиш на Община Бургас по случай празника на града, играе се на 5 и 6 декември в местния куклен театър.

През ноември „Каквото направи дядо…“ ще отбележи годишнината си и на своята сцена-майка – Театър 199 „Валентин Стойчев”, партньор на Театър „Кредо“ и копродуцент на един от най-дълго играните проекти у нас.

Създаден по покана и с подкрепата на датската Юбилейна Фондация „Ханс Кристиян Андерсен 2005”, спектакълът „Каквото направи дядо, все е хубаво” представи България на голямото световно честване  на 200-годишнината от рождението на Андерсен през 2005 г. в Дания, както и на над 50 международни фестивала по света. В 15-годишната си биография заглавието има над 200 представления, изиграни на 4 езика у нас и в чужбина. Публиката в десетки страни по света аплодира комедията на Театър „Кредо”, определена от руската критика за „шедьовър за изгубения рай”.

Международната премиера на спектакъла бе на 23 август 2005 г. в Дания, където в рамките на честването на 200-годишнината от рождението на Андерсен спектакълът се играе с огромен успех в 16 града в страната. Българската му премиера бе на 11 ноември 2005 г. на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев” в София, от чийто афиш не слиза вече 15 години.

Автори на сценичната адаптация на „Каквото направи дядо, все е хубаво” са Юрий Дачев и Нина Димитрова, която е и режисьор на спектакъла. Заедно с Васил Василев – Зуека тя е автор на сценографията на спектакъла, пресъздаваща приказната атмосфера на Андерсеновия свят. Димитрова играе в партньорство с Васил Василев-Зуека до 2012 г. През 2013-а ролята му поема младият актьор Димитр Несторов, студент на Димитрова от НАТФИЗ, с когото вече 7 години печелят овациите на зрителите в България и зад граница.

В новия състав „Каквото направи дядо, все е хубаво“ откри юбилейния си сезон на международния театрален форум „TRANS/MISSION – East of Art“ в град Жежув, Полша. За съжаление, пандемията от Ковид-19 наложи отмяната на 4 международни участия на спектакъла на престижни театрални форуми в Русия, Беларус, Китай и Япония.

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата по програма „Разпространение на готови театрални спектакли”.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg