Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шедьовърът на Нолан, който върна публиката в киносалоните (видео)

„Тенет“ - свирепо развлечение според критиката, а според зрителите - може би единственият филм, за който са нужни спойлери, за да разберете съдържанието

Актьорските изпълнения в „Тенет“ са съвършени, и това важи най-вече за Джон Дейвид Уошингтън – живото доказателство, че не всеки супергерой носи наметало, пише критиката. - Шедьовърът на Нолан, който върна публиката в киносалоните (видео)

Актьорските изпълнения в „Тенет“ са съвършени, и това важи най-вече за Джон Дейвид Уошингтън – живото доказателство, че не всеки супергерой носи наметало, пише критиката.

„Тенет“ трябваше да бъде най-очакваният филм на пролетта. След това – заради неочаквания зрител COVID-19 – стана най-очакваното заглавие на лятото. Сега надеждите са, че ще спаси потъващия боксофис. Макар и да не тръгна първо в Америка – един от най-големите кинопазари в света, резултатите са повече от обещаващи: пълни салони, хора, пътуващи в чужбина, за да гледат най-новия филм на Кристофър Нолан – майстор, който ни представя реалността през научната фантастика.

„Тенет“ е един от редките случаи, в които подобна мащабна продукция ще излезе на екран у нас една седмица по-рано от Америка, където е където е създадена. Там излиза на 3 септември. Затова по изключение зрителските (и критическите) отзиви идват първо от Европа и предимно от Великобритания. В IMDb „Тенет“ тръгва със забележителна оценка – 8,2/10. Вече има експертни ревюта, но е редно да се отбележи, че общата оценка в „Метакритик“ е все още субективна, макар и висока – 70/100.

Супергеройските филми са в подем от няколко години и това ново заглавие не е по-различно – също има герой със супер дарби. Идва във време, когато публиката повече от всякога се нуждае от спасител. Но днес не само публиката е в беда. „Тенет“ всъщност идва да спаси най-вече филмовия боксофис, който катастрофално и безвъзвратно се носи към дълбините. А Нолан вече има в биографията си няколко продукции, които спасиха летата – „Генезис“, „Интерстелар“, „Дюнкерк“… Сега му предстои да се изправи срещу най-опасния си опонент досега: коронавируса, отбелязва Джесика Кианг в ревюто си в „Ню Йорк Таймс“.

Според Кианг „Тенет“ е мащабна продукция, ако се изключи тематиката на филма. Зашеметяващите кадри от различни локации, красивите лица на звездния актьорски състав – на Елизабет Дебики, Джон Дейвид Уошингтън, Кенет Брана, Робърт Патинсън – въплъщават любимата идея на Нолан, че реалността е еластична; това е комбинация, която пълни салоните вече в няколко държави, и то за първи път след началото на пандемията през март. Неговата грандиозност е радост за окото, но и подчертава онова, с което повечето блокбъстъри не могат да се похвалят: сложна и добре замислена сюжетна схема. Нолан работи повече от пет години по сценария, за да постигне онова, което ще видите в киното – „Тенет“ е от онези филми, на които спокойно може да хрупате пуканки пред екрана, но същевременно притежава онова, което липсва на повечето блокбъстъри – усещането, че сте изправени пред средно ниво судоку, пише Кианг.

Сюжетът се завърта около таен агент на ЦРУ (Уошингтън), който се включва под прикритие в руска терористична организация, която планира атентат в операта в Киев. Целта на агента е да открие неназован обект в сградата… Операта е необичайно за днешния ден претъпкана, предвид, че зрителите в кината вероятно ще трябва да спазват метър и половина дистанция помежду си, отбелязва критичката. Междувременно в операта се случва нещо паранормално – изстрелян куршум прелита покрай нашия човек, но в обратна на изстрела посока, събирайки отново парчето дърво, което преди това е направил на трески. Няма време за чудене, тъй като миг по-късно съзнанието му ще бъде заето с мисълта как да  спаси стотиците зрители в операта и да предотврати избухването на Трета световна война.

Така героят на Уошингтън открива процеса „инверсия“ – способността на човек или предмет да промени посоката си на движение във времепространството, което за обикновените хора изглежда като скок назад във времето. Новата му мисия е свързана тъкмо с този феномен – заплахата идва от бъдещето, където хората умеят да се връщат назад във времето и смятат да дадат начало на нова Студена война. Задачата му го отвежда първо при Нийл (Робърт Патинсън), най-общо човек за всичко, след това до дилър на оръжие в Мумбай (Димпъл Кападиа), до чийто апартамент-крепост се стига единствено с бънджи. По-нататък се запознаваме със злодея – украинския мултимилионер Андрей Сатор (Кенет Брана), достъпът до който е единствено чрез съпругата му Кат (Елизабет Дебики) – арт дилър и нещастна съпруга, която ненавижда мъжа си.

Това е може би единственият филм, за който са нужни спойлери, за да разберете по-добре съдържанието му, отбелязват зрители.

„Не се опитвай да го разбереш, почувствай го“, съветва една от героините главния персонаж и това май е най-добрият съвет, който ще чуете от екрана, подчертава Кианг.

„Тенет“ отговаря на всички очаквания, от което никой не остава изненадан, пише тя. Актьорските изпълнения са съвършени, и това важи най-вече за Уошингтън – живото доказателство, че не всеки супергерой носи наметало. Единствените критики, които тя отправя, е че на Дебики, иначе прекрасна според нея актриса, е дадена скучна роля на персонаж, който взема единствените лоши решения в сюжета. Останалата забележка върви с всеки един филм на Нолан, отбелязва тя – „Тенет“ раздвижва съзнанието, но е неспособен да провокира емоции у зрителя.

Героят на Уошингтън пък, който през всички два часа и половина на филма така и не се сдобива с име или бекграунд, доста наподобява агент 007. До това наблюдение стига и Алекс Годфри в списание „Емпайър“, който нарича „Тенет“ „свирепо развлечение“. Според него Нолан се е позабавлявал с идеята за филм с Джеймс Бонд, като е взел всичко от поредицата, което му харесва и го е пречупил през собствената си режисьорска призма, прибавяйки всички Нолънови елементи, които публиката харесва. Въпреки това липсва „холивудската истерия“, както той я определя: екшън сцените са ефектни, но не и бомбастични.

„Тенет“ е „Бонд“, но без излишния багаж. Заснет в Италия, Естония, Индия, Норвегия, Великобритания и САЩ, това е световна шпионска екстраваганца, която прави всичко, което прави и 007, но без да има нуждата да задълбава в наследството на предишни филми или да изпада в клишета“, обобщава Годфри.

Напълно убеден в притегателната сила на Нолан, Питър Брадшоу заявява в „Гардиън“, че „Тенет“ ще си свърши работата и ще върне публиката в киносалоните. Той също твърди, че филмът прилича на „Бонд“, не само със сюжета, а и със смелостта на екипа да пусне продукцията в тези несигурни за киното времена – нещо, което новият „Бонд“-филм с Даниъл Крейг не се осмели да направи.

„Тенет“ е гигантски объркващ, гигантски забавен и гигантско гигантски метафизичен трилър, в който протагонист, наречен просто Протагониста, се бори с космически инвазии от бъдещето, докато времето тече назад и напред едновременно“, резюмира сюжета кинокритикът на „Гардиън“ в едно изречение.

Брадшоу, известен с претенциозния си вкус, дава 5 от 5 звезди на „славната амбиция“ на „Тенет“, като отбелязва, че ако някъде си заслужава да стоите два часа и половина с маска, то това е тъкмо в киното, докато на екран върви шедьовърът на Нолан.

От 26 август „Тенет“ е в афиша на българските киносалони.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС