Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шедьоври на Бах композирани от съпругата му?

Ана Магдалена не просто преписвала, но и съчинявала музика

Австралийски учен твърди, че не Бах, а Ана Магдалена е авторка на „Сюити за виолончело“.  - Шедьоври на Бах композирани от съпругата му?

Австралийски учен твърди, че не Бах, а Ана Магдалена е авторка на „Сюити за виолончело“.

Няколко от най-известните произведения на немски композитор Йохан Себастиан Бах са създадени от неговата втора съпруга Ана Магдалена Бах. Сензационното твърдение е на австралийския учен и професор музика Мартин Джарвис, цитиран от „Дейли Мейл“. Той стигнал до този извод, след като анализирал почерка на композитора. По изследванията на проф. Джарвис е заснет документален филм, който ще бъде излъчен във Великобритания тази седмица.

Австралийският учен твърди, че Ана Магдалена е авторка на „Сюити за виолончело“. Възможно е съпругата на композитора да е написала и част от „Голдберг-вариации“, както и първата прелюдия към цикъла „Добре темперирано пиано“.

„Движението на ръката при нанасянето на нотите говори, че Ана Магдалена не просто е преписвала произведенията на съпруга си, а и ги е съчинявала“, анализира криминалистът Хайди Харелсън.

Известно е, че Анна Магдалена е композирала, но се предполагаше, че повечето й произведения са били унищожени. Тя се омъжва за Йохан Себастиан Бах през 1721 г., когато е 20-годишна. До смъртта на гениалния композитор през 1750-а Ана Магдалена му помага да преписва творбите си, като същевременно се е занимавала с пеене.

http://youtu.be/wKEgAn7bLgk

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg