Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шедьоври на Кристо и Вукадинов в БГ Лувъра

Вижте ги безплатно във вторник, сряда и четвъртък в новия музей Квадрат 500

Във вътрешния двор на Квадрата са наредени скулптури, чийто куратор е Валентин Старчев. Снимки: Румен Добрев  - Шедьоври на Кристо и Вукадинов в БГ Лувъра

Във вътрешния двор на Квадрата са наредени скулптури, чийто куратор е Валентин Старчев. Снимки: Румен Добрев

Редки живописни работи на Кристо от времето, когато все още се е подписвал на български език, са наредени в новия български музей Квадрат 500. Българският Лувър, който ще бъде открит официално на 28 май, в понеделник бе представен пред медиите от човека, който го е редил – академик Светлин Русев. Той разведе журналистите по всички етажи и накрая – на пресконференция под самия покрив на сградата отговори на всички въпроси, свързани с концепцията на музея и показа експозиционния си план.

Русев отговори на един от най-обсъжданите казуси в родното арт общество – защо не е представил концепцията си публично: „Аз не знам да има режисьор, който да съобщава решението за спектаклите или филмите си предварително. А и концепцията не е нещо, което да се афишира – главните неща в нея разбира се бяха съобщени публично. Но не виждам смисъл да се подлага на дискусия извън професионалната общност.“

Светлин Русев лично разведе журналистите из БГ Лувъра.

Светлин Русев лично разведе журналистите из БГ Лувъра.

Академикът разкри, че основата на концепцията е разбирането, че светът на изкуството е единен и цялостен. Идеята му е далеч от механичното сливане на двете галерии, а да остойности и българското класическо, и българското модерно и съвременно изкуство. Обединението им да даде възможност за нов прочит на родното изкуство. „В определен смисъл търсенето на сюжетна връзка и във времето, и в пластическите и идейни проблеми с европейските тенденции, връща на българското изкуство изгубеното и проиграно време за участие в процеси, в които има своя автентичен национален принос“, казва Русев.

Светлин Русев представя експозиционния си проект.

Светлин Русев представя експозиционния си проект.

Квадратът представя около 2 хиляди творби, избрани от двете обединени колекции на Националната художествена галерия и Галерията за чуждестранно изкуство, в която има около 42 хиляди произведения. Показани са произведения, които са били част от първия български Народен музей.

11

Портрет на Мария-Лузиза от Иван Мърквичка.

Най-старата българска творба е „Портрет на Неофит Рилски“ от Захари Зограф, рисуван 1838 г. В музея е и неговият автопортрет, откупен от наследниците му през 1940 г. за 168 900 лв. В момента той е оценяван на 40 000 лв. и до момента остава най-високо платената живописна творба в колекцията на музея. А най-новото произведение в сбирката е съвсем отскоро – керамична скулптура на Божидар Бончев. Площта на музея в момента е 16 хил. кв. м. Изкуство има само в три крила на Квадрата, за четвъртото тепърва ще се кандидатства за финансиране. Когато бъде завършено – в него освен експозиционни зали ще има и библиотека.

37

Академикът разкри, че е композирал произведенията на различен принцип – смислов, стилистичен и сюжетен. Нареден е за четири месеца и 15 дни. Според случая е добавял творби – включително от личната си колекция – глава на Иван Георгиев, изваян от Павел Койчев, както и композиция на самия Павел Койчев – отново от сбирката на Русев. Добавяни са още творби от Софийска градска галерия, от Плевенската и Габровската.

Двете творби от личната колекция на Светлин Русев.

Двете творби от личната колекция на Светлин Русев.

Музеят в момента се простира в 28 зали на четири етажа. Около 1000 творби са на български автори, останалото изкуство е от Европа, Азия, Африка и Америка – по-голямата част от чуждите работи са закупени през 90-те години. Близо 60% от произведенията са били реставрирани, преди да влязат в постоянната експозиция.

В залите на Квадрата са наредени знакови творби на стари български майстори – „Ръченица“ на Иван Мърквичка, „Връщане от пазар“ и „Контрабандисти“ от Ярослав Вешин. Тук е най-внушителното платно, създавано от български художник до средата на 20 век – посмъртният портрет на княгиня Мария-Луиза, рисувана от Мърквичка по поръчка на княз Фердинанд през 1900 г. – платното е с размери 256х193 см. Портретът е показан на Световното изложение в Париж през 1900 г. и е награден със златен медал. На същото изложение е представена и статуята „Нимфа“ на Жеко Спиридонов – също в залите на музея – в Париж тя е била поставена в центъра на изкуствено езерце и от нея се е леела розова вода.

Работа на Андрей Николов

Работа на Андрей Николов

В Квадрата са експонирани три изключителни творби на скулптора Андрей Николов – „Фрини“, „Портрет на Никола Петров“ и „Спящо дете“. Представен е пейзажът „Лъвов мост“ на Никола Петров – втори вариант на картината – първият е показан на Международната изложба в Рим през 1911 г. и е откупен от Музея на модерното изкуство в италианската столица. В залите на Квадрата са експонирани и други негови творби. Творбите на Васил Стоилов, Златю Бояджиев и Владимир Димитров-Майстора са наредени в отделни зали. Тук са шедьоври на Цанко Лавренов, Николай Райнов, Никола Маринов, Борис Денев, Бенчо Обрешков, Иван Ненов…

Един от шедьоврите на Иван Вукадинов в музея.

Един от шедьоврите на Иван Вукадинов в музея.

Няколкото живописни платна на Христо Явашев са от студентските му години – те са постъпили в колекцията като дарения. Присъстват и две графични работи на Кристо и Жан-Клод от проекта му да опакова река Арканзас.

Една от ранните живописни работи на Христо Явашев.

Една от ранните живописни работи на Христо Явашев.

Христо Явашев

Христо Явашев

Христо Явашев

Христо Явашев

Рисунка на Кристо към проекта за опаковане на река Арканзас.

Рисунка на Кристо към проекта за опаковане на река Арканзас.

В експозицията има няколко платна на Светлин Русев, представено е и изкуството на министъра на културата Вежди Рашидов с две малки пластики.

Вляво - една от работите на Светлин Русев в музея.

Вляво – една от работите на Светлин Русев в музея.

Две пластики на Вежди Рашидов

Две пластики на Вежди Рашидов

Най-ранната творба от чуждестранната живописна колекция е „Кръщене Христово“ от края на 15 век – най-вероятно излязла от ателието на Верокио. Представен е и друг ренесансов художник – Джовани Росо. Сред най-ценните притежания на музея е „Луцифер“, произведение на Франц фон Щук – то обаче в момента е на гастрол в изложби в чужбина и безспорно е произведението с най-много участия в представителни международни изложби. Но мястото му в Квадрата е определено, твърди Светлин Русев. Картината е закупена от княз Фердинанд през 1890 г. от ателието на художника в Мюнхен.

36

34

22

Дарените от Костадин и Клодия Делчеви творби са на художници, които вероятно ще са сред най-атрактивните за посетителите, защото са на Йожен Дьолакроа, Огюст Реноар, Анри Матис, Жорж Руо, Жул Паскин и други предимно френски майстори от края на 19 – началото на 20 век. Последното дарение е от две картини на френските художници Ермин Давид и Ролан Дюбюк е от френския галерист Жан-Пол Вилен през 2012 г. Същата година българската държава е закупила три изключително ценни платна на Жорж Папазов – също изложени в залите на музея.

24

Във вътрешния двор на музея са наредени няколко скулптури – на Величко Минеков, Крум Дамянов, Валентин Старчев…

Скулптурната градина

Скулптурната градина във вътрешния двор.

Графиката все още няма място в Квадрат 500, признаха директорът на музея Слава Иванова и Светлин Русев. По думите им тя ще бъде експонирана вероятно в новото крило на галерията, а дотогава – в Двореца. Липсва и магазин за литература за изкуство и сувенири – Иванова призна, че са обявили търг, но никой не се явил.

Техническата подготовка на експозицията е на стойност 235 хил. лв., реставрационните материали – 76 хил. лв., рамките – 54 хил. лв., гранитни постаменти – 8 хил. лв., протекционни средства за експониране на творбите – 72 хил. лв. и за каталога – 25 хил. лв.

Във вторник и сряда Квадрат 500 ще бъде отворен безплатно за студенти и ученици от 10 до 18 ч. В четвъртък ще бъде отново без вход – този път за всички посетители, след 14 ч.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС