Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шефът на НИМ иска да пренапише учебниците по история

Не може Левски да бъде представян като обикновен нарушител на реда, твърди Божидар Димитров

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров - Шефът на НИМ иска да пренапише учебниците по история

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров

Учебниците по история трябва да бъдат пренаписани в духа на историческата истина, заявиха по БНТ директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и проф. Георги Марков.

Твърдението им е по повод скандала около учебника „Човекът и обществото“ за 3 клас на издателство „Просвета“, повдигнат от шефа на регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Костадинов твърди, че учебникът изкривява историческите факти. Пред Би Ти Ви историкът заяви: „Какво пише в момента? Полицията заловила Апостола. Съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на град София. Така написано изглежда, че все едно се е случило нещо рутинно, стандартна процедура и великият българин е бил осъден на смърт. Всъщнот трябва да се напише: „Заптиетата заловили Апостола. Апостолът бил осъден на смърт чрез обесване. И бил обесен в покрайнините на София”.

”Не може Левски да бъде изясняван в три изречения като обикновен нарушител на свещения ред, арестуван законно от османската полиция и екзекутиран едва ли не напълно заслужено, – каза Божидар Димитров по БНТ. – Не може да се казва, че за Освобождението ни най-голяма заслуга имат САЩ, Великобритания и чак на трето място Русия. И това при положение,че Великобритания е била против българското освобождение, а САЩ все още не са били Велика сила”.

Димитров и Марков разкриха, че подготвят Инициативен комитет, който да прегледа основно съдържанието на преподавания в училище материал. Те са готови да се заемат с пренаписването на учебниците, ако им бъде възложено. В това обаче съществувал проблем – дори да спечелят конкурса на просветното министерство или пък им бъде възложена тази задача, нови учебници не могат да се появят, докато няма нови учебни програми. Те трябва да бъдат заложени в нов Закон за училищното образование, който се подготвя вече осем години.

Божидар Димитров даде още примери от учебника, които според него са неверни. Един от тях е за Симеон Велики – в учебника на „Просвета“ пише, че резултатите от неговите усилия, войни, в църковно отношение, създаване на Българска патриаршия, Златния век за българската книжнина, нямат никакви последствия за развитието на България. „Напротив. Последствия има и то огромни, само че човек трябва да ги знае”, казва Димитров.

Причината за “безличното”, според него, съдържание на учебниците той вижда в криворазбраните представи за демокрация и съжителство между различните етноси в България.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90