СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шефът на Туитър за изтриването на Тръмп: Не се гордея

Джак Дорси признава, че изтриването на Доналд Тръмп от социалната мрежа е проблематично

„Различно е, когато компания взима бизнес решение, от това правителството да отнеме нечий достъп - и все пак човек остава с усещането, че това е едно и също нещо“, казва Джак Дорси. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Шефът на Туитър за изтриването на Тръмп: Не се гордея

„Различно е, когато компания взима бизнес решение, от това правителството да отнеме нечий достъп - и все пак човек остава с усещането, че това е едно и също нещо“, казва Джак Дорси. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Не празнувам и не се гордея, че трябваше да изтрием профила на Доналд Тръмп“, заяви създателят и изпълнителен директор на Туитър Джак Дорси в социалната мрежа. В деня, в който Тръмп се превърна в първия президент в американската история, подлаган два пъти на импийчънт, Дорси обоснова решението си да премахне профила на президента с аргумента, че държавният глава представлява заплаха за обществената сигурност.

На 13 януари Камарата на представителите гласува резолюцията по импийчмънт и мнозинството реши „за“ отстраняването му. Сега обвинителният акт предстои да се прехвърли към Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Това вероятно ще се случи през следващата седмица.

До втора процедура по импийчмънт на Тръмп се стигна след събитията от 6 януари във Вашингтон, когато привърженици на президента нахлуха в Капитолия. По това време Конгресът работеше по легализирането на победата на Джо Байдън на президентските избори от ноември 2020 г. Последваха провокации, сблъсъци с полицията, петима загубиха живота си.

Мнозина намериха Доналд Тръмп за пряк виновник за събитията и разгледаха поредицата му от публикации в социалните мрежи като подстрекаване към насилие. Това доведе до изтриването на профила на Тръмп в Туитър, най-предпочитаната от президента социална мрежа. За неопределен период бе преустановен и достъпът му до Фейсбук.

„Бяхме изправени пред извънредни обстоятелства, които не можехме да контролираме. Затова  се фокусирахме върху начините да защитим обществената сигурност – написа Дорси в поредица от публикации в Туитър относно изтриването на профила на Тръмп. – Насилието офлайн понякога очевидно е предизвикано от онлайн изказвания. Точно това определя нашите решения. Трябва да помним, че живеем в нестабилно време на сериозно противопоставяне между хората. Нашата задача в момента е да отнемем оръжията за онлайн битки и да сме сигурни, че помагаме за разбирането и мира сред хората.“

Туитър и други големи компании са под постоянен натиск да контролират словото на омразата и да спрат да дават платформа на екстремистки групировки. Същевременно Тръмп и други фигури сред консерваторите в Америка отправят обвинения в цензура към Туитър, Гугъл, „Амазон“ и „Епъл“, които работят за ограничаването на информацията за малки социални мрежи като Parler, използвани като трибуна от крайнодесните.

Дорси признава, че политиките за речта на омразата и други проблемни публикации са непоследователни в Туитър. Съгласен е и с често срещани критики, че голямата мощ на частните компании над националните комуникационни инфраструктури представлява опасност. Според него изтриването на профила на Тръмп „поставя прецедент, който аз намирам за опасен: когато един индивид или корпорация имат силата да управляват глобалната обществена комуникация“.

„Търсенето на отговорност от тях винаги е били доказателство за факта, че услуги като Туитър са малка част от по-голямата обществена комуникация в интернет – допълва Дорси. – Ако хората не са съгласни с нашите правила или начина им на прилагане, може просто да използват друга интернет услуга.

Момент като настоящия може да изисква действия като изтриването на Тръмп, но в дългосрочен план това ще се окаже разрушително за благородните цели и идеали на свободния интернет. Различно е, когато компания взима бизнес решение, от това правителството да отнеме нечий достъп – и все пак човек остава с усещането, че това е едно и също нещо.

Вижте още: РЕАКЦИИ ЗА ИЗТРИВАНЕТО НА ТРЪМП В ТУИТЪР – СПАСЯВАНЕ НА ЖИВОТ ИЛИ ЦЕНЗУРА?

ЦЕНЗУРА ЛИ Е БЛОКИРАНЕТО НА ДОНАЛД ТРЪМП В ТУИТЪР?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС