Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шефката на Комисията по култура в НС отлюспена от Патриотите

Полина Карастоянова - пречка на производството на ракия

Полина Карастоянова, снимка: Веселин Боришев, Клуб Z - Шефката на Комисията по култура в НС отлюспена от Патриотите

Полина Карастоянова, снимка: Веселин Боришев, Клуб Z

Полина Карастоянова, председател на Комисията по култура и медии в парламента, ще бъде изключена от групата на Патриотичния фронт, съобщава Клуб Z. Предложението е на председателя на партията Валери Симеонов.

Причината на пръв поглед няма общо с културата, а с факта, че Карастоянова е подписала приетите през ноември промени в Закона за акцизите, без да информира НФСБ. Но на практика Шефката на културата в парламента поставя лимит на домашния алкохол – сиреч, явява се пречка на извечната култура на българина да произвежда ракия.

Симеонов определи текстовете за производството на домашен алкохол като „драконовски“:

„Имаме информация, че този представител е бил в основата на придвижването, подготовката и прокарването на този текст, и с решение от 27 ноември 2015 г. ние сваляме политическото доверие от този наш представител, който е Полина Кръстева Карастоянова.“

Промените в закона предвиждат за малки обекти за дестилация вече да се приемат казани за ракия с обща вместимост до 500 литра, а не до 1000, както беше до момента. Така производителите с казан между 500 и 1000 литра ще трябва да плащат двоен данък на хектолитър чист алкохол. Освен това, варенето на ракия вече е позволено само между месеците юни-декември.

„Селският казан се е превърнал с векове в българската агора, в българския форум, в място, където се обсъждат и решават не само местните, но и националните, както и световните проблеми. Това, естествено, в кръга на шегата“, защити Симеонов домашните производители.

Според него тези промени са лобистки и дават един „служебен монопол“ на производителите на спиртни напитки и няма да се постигне желаният ефект – да се увеличат приходите в бюджета.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg