Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шефката на СЕМ: Да се санкционира споменаването на производители на ваксини в медиите

Мярката да важи и за ваксини срещу „традиционния грип“

Шефката на СЕМ Соня Момчилова обяви във Фейсбук за намеренията си да санкционира медиите. Снимка: БГНЕС - Шефката на СЕМ: Да се санкционира споменаването на производители на ваксини в медиите

Шефката на СЕМ Соня Момчилова обяви във Фейсбук за намеренията си да санкционира медиите. Снимка: БГНЕС

Да се санкционира споменаването в медиите на фармацевтични фирми, медикаменти и ваксини против грип и Ковид, ще настоява председателката на СЕМ Соня Момчилова, съобщи самата тя в профила си във Фейсбук.

Според шефката на медийния регулатор „пандемията КОВИД приключи, официално го обявиха същите, които огласиха възцаряването на Короната“. Това според нея е достатъчно основание да се настоява да не се говори и за производителите на ваксини за „традиционния грип“.

Ето какво написа Соня Момчилова (без редакционна намеса):

„Пандемията КОВИД приключи, официално го обявиха същите, които огласиха възцаряването на Короната. В този смисъл, всяко споменаване на фармацефтична марка, медикамент, производител на ваксина срещу „традиционния грип“ и пр. в медиите, следва да се санкционира, като нерегламентирано търговско съобщение.

Така мисля и ще настоявам за това“.

От началото на 2020 г. досега медиите не бяха ограничавани при споменаване на фармацевтични компании, производители на ваксини и лекарства срещу световната пандемия. Кампаниите за превантивна ваксинация срещу ежегодните грипни епидемии също бяха отразявани свободно от електронните медии. Евентуалните санкции, анонсирани от председателката на Съвета за електронни медии, ще променят начина, по който хората ще бъдат осведомявани за профилактичните антигрипни кампании.

Момчилова вероятно се опира на предположението на директора на швейцарския фармацевтичен гигант „Novartis“, заявено на Световния икономически форум в Давос, че пандемията от коронавирус може би скоро ще премине в ендемична фаза. Според Световната здравна организация активните случаи на зараза с Ковид-19 към момента са 21 796 471, от които 45 хиляди са в тежко състояние.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg