Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шейсет мумии на бунтовни висши духовници открити в Луксор

Некропол с високопоставени древноегиптяни, противопоставили се на монотеизма

Изглед към гробницата на Аменхотеп-Хуи. Снимка: Тереза Бедман/Институт за древноегипетски изследвания - Испания - Шейсет мумии на бунтовни висши духовници открити в Луксор

Изглед към гробницата на Аменхотеп-Хуи. Снимка: Тереза Бедман/Институт за древноегипетски изследвания - Испания

Шейсет мумии, разпределени в две гробници, откриха испански археолози в древния египетски град Луксор. Двете погребални зали са свързани с гробницата на Аменхотеп-Хуи, която се състои от храмово пространство с 30 колони. Хуи служи като везир по време на управлението на фараон Аменхотеп III, седял на древноегипетския престол между 1390 и 1352 г. пр. Хр.

„Мястото е много богато и ние тепърва ще откриваме още артефакти – разказва Франсиско Х. Мартин, ръководител на разкопките, пред испанската агенция „Ефе“. – Тъй като гробницата на везира се е считала за свещена, около нея възникват гробници от други династии.“

Двете погребални камери са дълбоки почти шест метра. Разкопките се провеждат в последните дни на 2022 г. и това, смята Мартин, е най-важното събитие в света на археологията за годината.

Аменхотеп-Хуи е останал в историята с опозицията си срещу Ехнатон, син на Аменхотеп III и по-късно съпруг на Нефертити, който има намерение да остави политеизма в миналото. Вместо това иска да го замени с едно божество – Атон, изобразяван като слънчев диск с лъчи.

Заради несъгласието си с реформатора, Хуи е убит мъченически, а след смъртта на Ехнатон идеята за монотеизма не покълва. Мястото на последната почивка на везира се превръща в желано за полагане на телата на висшите духовници от 18-та династия, противопоставили се на монотеизма. Така възниква „некропол в гробницата на везира“, коментират археолозите. Откритите от испанския екип мумии са тъкмо високопоставени последователи на Амон, покровител на Тива.

Разкопките се провеждат с подкрепата на „Vizier Amenhotep Huy Project“, които в последните 14 години откриват 200 добре запазени мумии на различни места в Египет. Артефактите от проекта им могат да се разгледат в Музея на Луксор.

Изследователската дейност на мястото ще продължи през септември 2023 г., когато екипът ще опита да възстанови 30-те колони на гробницата. Към момента са реновирани 14 от тях, тази година се очаква да бъдат завършени още 6.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90