Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шейсетгодишните старци, които скочиха през прозореца и изчезнаха

Двама мъже върнати в старчески дом от най-големия метъл фестивал в Германия с помощта на полиция

Кадърът е илюстративен - от концерта на „Блек Лейбъл Сосайъти“ в зала „Универсиада“ през 2015 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Шейсетгодишните старци, които скочиха през прозореца и изчезнаха

Кадърът е илюстративен - от концерта на „Блек Лейбъл Сосайъти“ в зала „Универсиада“ през 2015 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В книгата на Юнас Юнасон „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“, както може би се досещате, един стогодишен старец скача през прозореца на старческия дом, в който живее, и се отдава на редица приключения, когато без да иска убива човек.

Подобна история се случва този уикенд в Германия (но без убийството). Двама възрастни мъже бягат от старческия си дом и пътуват 30 км, за да посетят най-големия метъл фестивал в Германия. „Вакен Оупън еър“ се провежда всяка година в селището Вакен в северната част на страната, а тази година беше от 2 до 4 август.

Персоналът в старческия дом сигнализира в полицията за изчезването на мъжете вечерта след 22 ч., когато установява, че леглата на двамата мъже са празни. Бегълците са открити от полицията чак в 3 ч. сутринта.

„Очевидно бе, че метъл фестивалът им харесва – казва Мерле Нойфелд, говорителка на полицията. – Но и двамата изглеждаха неориентирани и апатични.“

От старческия дом реагират бързо и пращат такси да прибере двамата бегълци. Първоначално те отказват да прекратят среднощните си приключения, но в 6,30 ч., макар и с голямо нежелание, все пак се качват в таксито, след като полицаите говорят с тях и ги убеждават да го направят.

От изявление на полицията на следващия ден става ясно, че мъжете са около 60-годишни и са психично болни. Те нямали билети за фестивала и охраната не ги пуснала. Именно охраната сигнализира на полицията за двама мъже, които изглежда имат нужда от помощ. Останалите детайли правят историята тривиална: през деня двамата били на разходка из града, но изпуснали последния автобус за старческия дом и не след дълго се озовали в района на фестивала.

Тази година във Вакен гостуваха „Red Hot Chili Pipers“, „Джудас прийст“, „In Flames“ и „Danzig“. Фестивалът е известен с това, че теренът за публиката винаги е разкалян.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg