Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шекспир е жив и на кино – седем безсмъртни филма в „Люмиер“

Екранизации на Франко Дзефирели, Лорънс Оливие и Роман Полански гледаме в годината на Барда

Лорънс Оливие като Хамлет в екранизацията от 1948-а – единствената адаптация по Шекспир с Оска за най-добър филм. - Шекспир е жив и на кино – седем безсмъртни филма в „Люмиер“

Лорънс Оливие като Хамлет в екранизацията от 1948-а – единствената адаптация по Шекспир с Оска за най-добър филм.

„Ромео и Жулиета“, „Хамлет“, „Макбет“ и още класически произведения на Уилям Шекспир гледаме през цялата година във филмовите адаптации на някои от най-великите режисьори в историята на киното – Франко Дзефирели, Лорънс Оливие, Роман Полански… В рамките на програмата „Шекспир е жив“ в кино „Люмиер“ ще видим седем екранизации по пиеси на Барда. А първите три предстоят съвсем скоро – след по-малко от месец.

На 19 май Франко Дзефирели ще ни отведе във Верона за трагичната любовна история на Ромео и Жулиета. Във филма от 1968-а режисьорът залага на абсолютните дебютанти Ленард Уайтинг и Оливия Хъси (тогава съответно на 17 и 15 години) за главните роли. Чуваме и гласа на Лорънс Оливие.

Изящно заснет от аса в операторското майсторство Паскуалино де Сантис, „Ромео и Жулиета” е една от най-вдъхновените екранизации на Шекспир въобще, което се дължи в голяма степен и на музиката на Нино Рота.

Ленард Уайтинг и Оливия Хъси (съответно на 17 и 15 години) като Ромео и Жулиета

Ленард Уайтинг и Оливия Хъси (съответно на 17 и 15 години) като Ромео и Жулиета

Филмът е с две награди Оскар (за операторско майсторство и костюми) и две номинации (най-добър филм и режисура), три „Златни глобуса“ (най-добър англоезичен чуждестранен филм, изгряващ актьор на Уайтинг и изгряваща актриса на Хъси) и две номинации (режисура и музика), „Давид на Донатело” за режисура; БАФТА за костюми и шест номинации – за режисура, поддържащ актьор на Джон Макенъри, поддържаща актриса на Пат Хейууд, монтаж, музика и сценография.

„Ричард Трети“ (1995) на режисьора Ричард Лонкрейн и с участието на Иън Маккелън, Анет Бенинг, Кристин Скот Томас, Джим Бродбент, Робърт Дауни Джуниър и Маги Смит гледаме на 20 май. Лонкрейн пренася класическия Шекспиров сюжет за измяната през 30-те години на XX век. Филмът е новаторски прочит на историческата драма, който успешно защитава дръзките си паралели с нацизма.

Иън Маккелън в Ричард III

Иън Маккелън в Ричард III

Лорънс Оливие ни дава поглед към Елсинор със своя „Хамлет“ от 1948-а. Освен режисьор, Оливие поема и главната роля. Редом до него като Офелия е Джийн Симънс. Филмът печели четири награди Оскар, включително за най-добър филм и водещ актьор, два „Златни глобуса“, Голямата награда от Венеция, БАФТА за най-добър филм.

„Хамлет” на Лорънс Оливие постига огромен касов успех за времето си и до ден-днешен е единствената Шекспирова екранизация, печелила Оскар за най-добър филм. В кино „Люмиер“ търсим какво гнило има в Дания на 26 май.

Освен трите прожекции на тези филми в рамките на „Салона на изкуствата“, организаторите на събитието са осигурили и по още една – по-късно през годината. Освен това ще гледаме „Трагедията на Макбет“ от 1971-а на Роман Полански, „Крал Лир“ от същата година на Питър Брук, „Бурята“ (1979) на Дерек Джарман и „Книгите на Просперо“ (1991) на Питър Грийнауей.

Пълна програма на прожекциите

„Ромео и Жулиета” – 19 май и 30 септември

„Ричард III” – 20 май и 4 октомври

„Хамлет” – 26 май и 17 октомври

„Трагедията на Макбет” (1971, реж. Роман Полански, с Джон Финч и Франческа Анис) – 17 и 23 юни

„Крал Лир” (1971, реж. Питър Брук, с Пол Скофийлд и Сирил Кюсак) – 24 и 29 юни

„Бурята” (1979, реж. Дерек Джарман) – 16 и 21 септември

„Книгите на Просперо” (1991, реж. Питър Грийнауей, с Джон Гилгуд, Ерланд Юзефсон, Марк Райлънс) – 21 и 26 октомври

Билетите вече са в продажби на касите на НДК на цени от 8 и 6 лв.

Shakespeare Lives on Film trailer from British Council Film on Vimeo.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90