VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Шекспир на чалгата, Маяковски на мафията

Слави Трифонов на протест пред Народното събрание през 2017 г. В последното си шоу по Би Ти Ви водещият обяви, че влиза в политиката с партията „Няма такава държава“. Снимка: БГНЕС - Шекспир на чалгата, Маяковски на мафията

Слави Трифонов на протест пред Народното събрание през 2017 г. В последното си шоу по Би Ти Ви водещият обяви, че влиза в политиката с партията „Няма такава държава“. Снимка: БГНЕС

Снощи се пошегувах малко по повод партията „Няма такава държава“ с думите, че появата ѝ е оптимистичен знак – щом опряха до него, значи всичко е наред. Но ако трябва да съм малко по-сериозна, мисля, че Слави Трифонов заслужава искрени адмирации.

Със своя непретенциозен, почти пролетарски произход и с нежната си душа на музикант, той направи от себе си много повече от предвидимото и допустимото… Той се разви, минавайки през всички перипетии, изкушения и съблазни на демокрацията и не им устоя!

Да, той влезе в душите на хората от няколко поколения с неравноделна стъпка и с омайни извивки на гласа, с хард поведение на руски чекист (и подобно облекло, с лек примес на хеви метъл и пънк) и притегли народната любов със свеж цинизъм и вулгарни остроумия. Шекспир на чалгата и Маяковски на мафията… Един ъндърграунд будител, миньор, копаещ към мрака, миньор на минорните бутафории…

И разбира се – всичко това той не правеше за някакви гнусни пари – съвсем не! Правеше го „в името на народа“ и чистите идеали на свободата (почти по Ницше), но често оставаше неразбран от „интелигенцията“, която дълбоко и съвсем основателно презираше….

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

И разбира се – той е невинен за всичко, което другите не направиха!

И разбира се – той живее в държава, която я няма, защото тя е само в идеално обръснатото му съзнание…

Бедни, бедни Слави….. Куклите са кукли, докато се изхабят и поостареят – после ги заменят с нови, по-успешно мигащи срещу прожекторите. Зад черните очила.


Текстът е от профила на Мила Искренова във Фейсбук.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg