Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Шекспир на чалгата, Маяковски на мафията

Слави Трифонов на протест пред Народното събрание през 2017 г. В последното си шоу по Би Ти Ви водещият обяви, че влиза в политиката с партията „Няма такава държава“. Снимка: БГНЕС - Шекспир на чалгата, Маяковски на мафията

Слави Трифонов на протест пред Народното събрание през 2017 г. В последното си шоу по Би Ти Ви водещият обяви, че влиза в политиката с партията „Няма такава държава“. Снимка: БГНЕС

Снощи се пошегувах малко по повод партията „Няма такава държава“ с думите, че появата ѝ е оптимистичен знак – щом опряха до него, значи всичко е наред. Но ако трябва да съм малко по-сериозна, мисля, че Слави Трифонов заслужава искрени адмирации.

Със своя непретенциозен, почти пролетарски произход и с нежната си душа на музикант, той направи от себе си много повече от предвидимото и допустимото… Той се разви, минавайки през всички перипетии, изкушения и съблазни на демокрацията и не им устоя!

Да, той влезе в душите на хората от няколко поколения с неравноделна стъпка и с омайни извивки на гласа, с хард поведение на руски чекист (и подобно облекло, с лек примес на хеви метъл и пънк) и притегли народната любов със свеж цинизъм и вулгарни остроумия. Шекспир на чалгата и Маяковски на мафията… Един ъндърграунд будител, миньор, копаещ към мрака, миньор на минорните бутафории…

И разбира се – всичко това той не правеше за някакви гнусни пари – съвсем не! Правеше го „в името на народа“ и чистите идеали на свободата (почти по Ницше), но често оставаше неразбран от „интелигенцията“, която дълбоко и съвсем основателно презираше….

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

И разбира се – той е невинен за всичко, което другите не направиха!

И разбира се – той живее в държава, която я няма, защото тя е само в идеално обръснатото му съзнание…

Бедни, бедни Слави….. Куклите са кукли, докато се изхабят и поостареят – после ги заменят с нови, по-успешно мигащи срещу прожекторите. Зад черните очила.


Текстът е от профила на Мила Искренова във Фейсбук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах