Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шекспир на голям екран, както ви харесва

Годината на Барда у нас започна с разомагьосване на звяр и природа в „Синема сити“

Следващата разходка в Арденската гора... или прожекция на „Както ви харесва“ ще бъде на 23 април, когато светът отбелязва 400 години от смъртта на Барда. - Шекспир на голям екран, както ви харесва

Следващата разходка в Арденската гора... или прожекция на „Както ви харесва“ ще бъде на 23 април, когато светът отбелязва 400 години от смъртта на Барда.

Годината на Шекспир започна, светът стана сцена в зала 7 на „Синема сити“ за прожекцията на спектакъла „Както ви харесва“. Директното излъчване от Театър „Оливие“ в Лондон изпълни до последното място столичния киносалон с почитатели на английския бард, които се лутаха мислено из дебрите на Арденската гора заедно с героите на екрана. Думите на Шекспир звучаха в пълна хармония с подранилата пролет, разомагьосала звяр и природа.

Четири столетия след смъртта на Шекспир трупата пресъздаде една от най-остроумните комедии на гениалния британец. В образа на бъбривата хубавица Розалинда влезе Розали Крейг, а на нейния възлюбен Орландо – Джо Банистър. Двойката влюбени, скочили от елизабетинската епоха в съвременността, бяха момче и момиче, излезли иззад ъгъла, млади хора в дънки и суичъри, които говорят за любов в рими – но любовта не звучи ли като поезия, в която и епоха да я изпиташ? Режисьорката Поли Финдли е превърнала княжеския дворец в обширна канцелария, чиито бюра и столове във второ действие драматично се вдигат нагоре и се образуват многолистната корона на огромен дъб, до който водят пътищата на всички герои. По клоните-столове са „накацали“ момичета-птици, които озвучават любовните рими, които си разменят Розалинда и Орландо, брат му Оливер и Целия, шутът Точилко и овчарката Одри. По земята отдолу пощипват тревица мъже-овчици, облечени в дебели, бели, вълнени пуловери.

Остроумни и обаятелни, звездите на спектакъла са Марк Бентън като шута Точилко и Пол Чахиди като Жак. Всяка тяхна поява предизвика гръмък смях, а и те произнасят ключовите фрази в пиесата. Например Жак:

Да, този свят е сцена,
където всички хора са актьори
и всеки има миг, във който трябва
да влезе и излезе; и играе
различни роли…

Или Точилко:

Но природата не може без любов,
а любовта си е луда по природа!

Любовната тема приключва с масов боливудски финал. След четворната сватба героите танцуват по двойки в типичен за индийските филми стил.

Следващата разходка в Арденската гора… или прожекция на „Както ви харесва“ ще бъде на 23 април, когато светът отбелязва 400 години от смъртта на Барда. Тогава Розалинда и Орландо ще доказват любовта си пред зрители в 5 града – София (в Mall of Sofia), Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора.

Програмата на National Theatre LIVE у нас продължава с „Опасни връзки“ на 17 март и „Любовни стратегии“ на 27-и същия месец. Прожекциите се осъществяват със съдействието на Британския съвет.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС