Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шекспир цензуриран заради груби шеги с евреи

Бардът е живял във време, което не е познавало ужасите на Холокоста, коментира бившият директор на Театър Глобус

Според днешните началници в Театър "Глобус" някои реплики на Шекспир днес имат много по-силен отклик, отколкото по времето, когато са били изпълнявани за пръв път. - Шекспир цензуриран заради груби шеги с евреи

Според днешните началници в Театър "Глобус" някои реплики на Шекспир днес имат много по-силен отклик, отколкото по времето, когато са били изпълнявани за пръв път.

Бившият артистичен директор на лондонския театър „Глобус“ Марк Риланс твърди, че е премахвал части от пиеси на Шекспир, защото били антисемитски, споделя самият той пред „Гардиън”.

„Не ме притесняваха неговите неприлични и вулгарни шеги в творбите му. Защото всички знаем колко неприличен може да бъде Шекспир – казва Риланс, който е и актьор. – По-скоро чувствах нужда да махна някои репликите на героите и разсъжденията им, защото те бяха доста негативно настроени към евреите. Няма значение дали Шекспир го е писал или не. Той е живял във време, което не е познавало ужасите на Холокоста. Някои реплики имат доста по-наситен резонанс сега, отколкото в неговото съвремие и векове след това.”

Риланс се изказва против изучаването на Шекспир в училище. „Това е неуважително към него, защото последното нещо, което той е възнамерявал за своите пиеси, е някой да го изучава в училище. Пиесите са създадени, за да се гледат на сцена, а не да се подлагат на дисекция с въпроси какво е искал да каже в това или онова действие авторът. Аз предпочитам да ги гледам и слушам, а не разчленявам на абзаци.”

55-годишният Риланс заявява, че пиесите на английския класик се редактират и редуцират и по друга причина – намалява се обемът им, защото в по-голямата си част те са твърде дълги: “Ако отидете да изнесете спектакъл в пуритански град в северната част на Англия, задължително ще трябва да извадите част от пиперливостта на Шекспир от пиесата. Налага се понякога да я цензурирате заради зрителите…”.

„Глобус“ е легендарен театър – първият, в който се играят творбите на Уилям Шекспир. Бардът е бил част от трупата „Мъжете на лорд шамбелана“, превърнала се в най-популярната в Лондон през 16 век. След смъртта на кралица Елизабет Първа трупата получава патент от новия владетел на Англия Джеймс Първи и променя името си на „Мъжете на краля“. През 1599 г. част от актьорите издигат собствен театър на южния бряг на река Темза, наречен от тях „Глобус“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах