Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шекспир цензуриран заради груби шеги с евреи

Бардът е живял във време, което не е познавало ужасите на Холокоста, коментира бившият директор на Театър Глобус

Според днешните началници в Театър "Глобус" някои реплики на Шекспир днес имат много по-силен отклик, отколкото по времето, когато са били изпълнявани за пръв път. - Шекспир цензуриран заради груби шеги с евреи

Според днешните началници в Театър "Глобус" някои реплики на Шекспир днес имат много по-силен отклик, отколкото по времето, когато са били изпълнявани за пръв път.

Бившият артистичен директор на лондонския театър „Глобус“ Марк Риланс твърди, че е премахвал части от пиеси на Шекспир, защото били антисемитски, споделя самият той пред „Гардиън”.

„Не ме притесняваха неговите неприлични и вулгарни шеги в творбите му. Защото всички знаем колко неприличен може да бъде Шекспир – казва Риланс, който е и актьор. – По-скоро чувствах нужда да махна някои репликите на героите и разсъжденията им, защото те бяха доста негативно настроени към евреите. Няма значение дали Шекспир го е писал или не. Той е живял във време, което не е познавало ужасите на Холокоста. Някои реплики имат доста по-наситен резонанс сега, отколкото в неговото съвремие и векове след това.”

Риланс се изказва против изучаването на Шекспир в училище. „Това е неуважително към него, защото последното нещо, което той е възнамерявал за своите пиеси, е някой да го изучава в училище. Пиесите са създадени, за да се гледат на сцена, а не да се подлагат на дисекция с въпроси какво е искал да каже в това или онова действие авторът. Аз предпочитам да ги гледам и слушам, а не разчленявам на абзаци.”

55-годишният Риланс заявява, че пиесите на английския класик се редактират и редуцират и по друга причина – намалява се обемът им, защото в по-голямата си част те са твърде дълги: “Ако отидете да изнесете спектакъл в пуритански град в северната част на Англия, задължително ще трябва да извадите част от пиперливостта на Шекспир от пиесата. Налага се понякога да я цензурирате заради зрителите…”.

„Глобус“ е легендарен театър – първият, в който се играят творбите на Уилям Шекспир. Бардът е бил част от трупата „Мъжете на лорд шамбелана“, превърнала се в най-популярната в Лондон през 16 век. След смъртта на кралица Елизабет Първа трупата получава патент от новия владетел на Англия Джеймс Първи и променя името си на „Мъжете на краля“. През 1599 г. част от актьорите издигат собствен театър на южния бряг на река Темза, наречен от тях „Глобус“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90