Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шекспировият театър застрашен от окончателно затваряне

Театър „Глобус“ с призив към британското правителство за спешна държавна помощ

В театър „Глобус“ зрители не са стъпвали от 18 март. Снимка: Питър Дейзли/Шекспиров театър „Глобус“ - Шекспировият театър застрашен от окончателно затваряне

В театър „Глобус“ зрители не са стъпвали от 18 март. Снимка: Питър Дейзли/Шекспиров театър „Глобус“

От Шекспировия театър „Глобус“ сигнализират пред британското правителство, че са изправени пред тежка финансова криза и са застрашени от окончателно затваряне. Емблематичната сцена е сред редица институции във Великобритания, които може никога повече да не посрещнат публика заради коронавируса.

В „Глобус“ не е стъпвала публика от 18 март, когато театри и кина в страната започнаха масово да затварят врати, за да ограничат заразата. В писмо до правителството от театъра казват, че настоящото затваряне се е оказало унищожително за финансите му и представлява най-голямата заплаха за неговото съществуване от отварянето му през 1997 г.

В обръщение към публиката, поместено в сайта на театъра, се казва, че трупата не се издържа от държавата и отчаяно се нуждае от подкрепа, затова моли всеки, който може, да дари някаква сума, „за да продължим да процъфтяваме в бъдеще“.

В момента институцията временно получава държавна помощ, отпусната за периода на коронавирусната криза и малко след това. На „Глобус“ се изплащат 80% от заплатите на служителите, но „ние не получаваме публично финансиране, за разлика от други независими организации като „Олд Вик“, „Ройъл Албърт Хол“ и Кралската академия по изкуството, затова сме в много рискова финансова ситуация“, посочва Нийл Констабъл, директор на театъра, пред „Варайъти“.

Подобно на други институции, по време на пандемията „Глобус“ поддържа връзка с публиката си единствено онлайн, където може да се гледат записи на техни спектакли. Дотук видеата в техния YouTube канал са гледани от над 1,9 млн. души, което доказва огромния глад за култура във време на криза. Констабъл обаче отбелязва, че не могат да се издържат от онлайн излъчвания.

Ние сме решени да се завърнем след тази криза. Но изкуството трябва да бъде защитено, затова се нуждаем от спешна финансова подкрепа, за да оцелеем във формата, в която ни разпознават зрителите“, казва директорът на „Глобус“.

Джулиан Найт, председател на Комисията по култура, медии, спорт и дигитални въпроси към британското правителство, коментира, че отпускането на противоепидемичните мерки не означава, че културният сектор автоматично ще се възстанови. От Комисията изтъкват, че работата при социална дистанция ще доведе до още огромни финансови загуби за по-големите институции, които обикновено разчитат на висок брой посетители, за да покрият разходите си.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах