Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Шерлок Холмс, от когото тръгват всички литературни детективи

Геният му е комбинация от енциклопедични познания в редица области и артистичен талант

Артър Конан Дойл пръв въвежда фигурата на помощника на детектива – доктор Уотсън. Почти всички автори на криминални истории след него възприемат този модел. Снимка: Кадър от специалния коледен епизод на сериала на Би Би Си „Шерлок“, четвърти сезон - Шерлок Холмс, от когото тръгват всички литературни детективи

Артър Конан Дойл пръв въвежда фигурата на помощника на детектива – доктор Уотсън. Почти всички автори на криминални истории след него възприемат този модел. Снимка: Кадър от специалния коледен епизод на сериала на Би Би Си „Шерлок“, четвърти сезон

Сър Конан Дойл изгражда персонажа на Шерлок Холмс, вдъхновен от своя преподавател в Кралската болница на Единбург Джоузеф Бел. Писателят постъпва за обучение в лечебното заведение през 1877 г. и остава силно впечатлен от интелекта и личността на Бел. Джоузеф Бел, хирург по професия, често участвал в полицейски разследвания, при които широките му познания се оказвали решаващи за разкриване на престъпленията.

Вдъхновени от тази история, продуцентите от Би Би Си създават сериала „Murder Rooms: The Dark Beginnings of Sherlock Holmes“, който разказва за историята на сър Артър Конан Дойл като ученик на Джоузеф Бел.

Твърдението, че е най-великият и влиятелен детектив в историята на криминалните романи не е преувеличено. Агата Кристи, автор на 66 детективски романа, никога не е криела, че Шерлок Холмс я провокира да създаде своя Еркюл Поаро. Конан Дойл пръв въвежда фигурата на помощника на гениалния детектив – доктор Уотсън. Почти всички автори на криминални истории след него възприемат този модел.

Каква е тайната на неустоимата личност на Шерлок Холмс и какво го прави толкова добър детектив? Геният му е най-вече в умението да вижда важните детайли и да отсява незначителните. В разказа „Скандал в Бохемия“ детективът казва на своя помощник д-р Уотсън:

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Виждаш, но не наблюдаваш. Разликата е ясна“.

Холм реди пъзели – събира дребните детайли и изгражда цялостната картина. Именно от книгите за него добива популярност терминът „дедукция“ – аналитичен метод, в основата на който е умелото систематизиране на дребните подробности.

Философията на Шерлок Холмс е синтезирана в неговата реплика:

„Никога не вярвай на общите впечатления, момче, винаги се концентрирай върху детайлите“.

Това звучи като стабилен житейски, а не просто детективски постулат.

Любопитна страна в образа на Шерлок Холмс е зависимостта му от силни наркотични вещества – кокаин и морфин, забранени от закона днес, но напълно достъпни във Великобритания, управлявано от кралица Виктория. Обяснението за тази негова особеност е простичко изведено от Конан Дойл – детективът изпитва желание да избяга от скучната рутина на човешкото съществуване.

Шерлок Холмс е енциклопедична личност. Имал е сериозни познания по химия, анатомия, геология, ботаника, литература, право, криптоанализ и психолохия.

Артистичният му талант се изявява най-вече в изключителното му майсторство да се дегизира и преобразява. Често дори собственият му партньор д-р Уотсън не успява да го разпознае.

Днес е значително по-лесно да бъдеш успешен детектив. Развитието на комуникациите и свободния достъп до информация улесняват максимално работата на разследващите. Във викторианска Англия разследването е било трудна задача. Информацията се е събирала упорито, често по нетрадиционни начини. Шерлок Холмс изгражда собствена „агентурна мрежа“ – бездомни и бедни деца, които не само използва като информатори, но и издържа финансово.

Сър Артър Конан Дойл и неговият герой завинаги променят детективския жанр. След поредицата за Шерлок Холмс стотици автори използват вече популярната формула и създават поредици от съспенси и трилъри, в които се крие сянката на великия детектив от „Бейкър стрийт“ 221Б.


Платена публикация

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3