Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шерлок Холмс, от когото тръгват всички литературни детективи

Геният му е комбинация от енциклопедични познания в редица области и артистичен талант

Артър Конан Дойл пръв въвежда фигурата на помощника на детектива – доктор Уотсън. Почти всички автори на криминални истории след него възприемат този модел. Снимка: Кадър от специалния коледен епизод на сериала на Би Би Си „Шерлок“, четвърти сезон - Шерлок Холмс, от когото тръгват всички литературни детективи

Артър Конан Дойл пръв въвежда фигурата на помощника на детектива – доктор Уотсън. Почти всички автори на криминални истории след него възприемат този модел. Снимка: Кадър от специалния коледен епизод на сериала на Би Би Си „Шерлок“, четвърти сезон

Сър Конан Дойл изгражда персонажа на Шерлок Холмс, вдъхновен от своя преподавател в Кралската болница на Единбург Джоузеф Бел. Писателят постъпва за обучение в лечебното заведение през 1877 г. и остава силно впечатлен от интелекта и личността на Бел. Джоузеф Бел, хирург по професия, често участвал в полицейски разследвания, при които широките му познания се оказвали решаващи за разкриване на престъпленията.

Вдъхновени от тази история, продуцентите от Би Би Си създават сериала „Murder Rooms: The Dark Beginnings of Sherlock Holmes“, който разказва за историята на сър Артър Конан Дойл като ученик на Джоузеф Бел.

Твърдението, че е най-великият и влиятелен детектив в историята на криминалните романи не е преувеличено. Агата Кристи, автор на 66 детективски романа, никога не е криела, че Шерлок Холмс я провокира да създаде своя Еркюл Поаро. Конан Дойл пръв въвежда фигурата на помощника на гениалния детектив – доктор Уотсън. Почти всички автори на криминални истории след него възприемат този модел.

Каква е тайната на неустоимата личност на Шерлок Холмс и какво го прави толкова добър детектив? Геният му е най-вече в умението да вижда важните детайли и да отсява незначителните. В разказа „Скандал в Бохемия“ детективът казва на своя помощник д-р Уотсън:

„Виждаш, но не наблюдаваш. Разликата е ясна“.

Холм реди пъзели – събира дребните детайли и изгражда цялостната картина. Именно от книгите за него добива популярност терминът „дедукция“ – аналитичен метод, в основата на който е умелото систематизиране на дребните подробности.

Философията на Шерлок Холмс е синтезирана в неговата реплика:

„Никога не вярвай на общите впечатления, момче, винаги се концентрирай върху детайлите“.

Това звучи като стабилен житейски, а не просто детективски постулат.

Любопитна страна в образа на Шерлок Холмс е зависимостта му от силни наркотични вещества – кокаин и морфин, забранени от закона днес, но напълно достъпни във Великобритания, управлявано от кралица Виктория. Обяснението за тази негова особеност е простичко изведено от Конан Дойл – детективът изпитва желание да избяга от скучната рутина на човешкото съществуване.

Шерлок Холмс е енциклопедична личност. Имал е сериозни познания по химия, анатомия, геология, ботаника, литература, право, криптоанализ и психолохия.

Артистичният му талант се изявява най-вече в изключителното му майсторство да се дегизира и преобразява. Често дори собственият му партньор д-р Уотсън не успява да го разпознае.

Днес е значително по-лесно да бъдеш успешен детектив. Развитието на комуникациите и свободния достъп до информация улесняват максимално работата на разследващите. Във викторианска Англия разследването е било трудна задача. Информацията се е събирала упорито, често по нетрадиционни начини. Шерлок Холмс изгражда собствена „агентурна мрежа“ – бездомни и бедни деца, които не само използва като информатори, но и издържа финансово.

Сър Артър Конан Дойл и неговият герой завинаги променят детективския жанр. След поредицата за Шерлок Холмс стотици автори използват вече популярната формула и създават поредици от съспенси и трилъри, в които се крие сянката на великия детектив от „Бейкър стрийт“ 221Б.


Платена публикация

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС