Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Шест дни Малката главна е голямата книжарница на Пловдив

Писателите Хюс Кайер, Маркос Хиралт Торенте, Катерина Хапсали и Георги Тенев гости на 13-ото издание на фестивала „Пловдив чете“

Литературният фестивал „Пловдив чете“ ще се проведе от 10 до 16 юни, паралелно с него от 11 до 16 юни предстои „Алея на книгата“ под тепетата. - Шест дни Малката главна е голямата книжарница на Пловдив

Литературният фестивал „Пловдив чете“ ще се проведе от 10 до 16 юни, паралелно с него от 11 до 16 юни предстои „Алея на книгата“ под тепетата.

Инсталация, припомняща позабравени български думи, срещи с писатели, поети, илюстратори предстои в 17-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ (10-16 юни). Броени дни, след като издателите прибраха продукцията си от НДК, сега ще я представят и на открито – а паралелно с фестивала ще се проведе и пътуващото изложение „Алея на книгата“. „Алеята“ ще бъде разположена от Римския стадион по ул. „Райко Даскалов“, позната в града под тепетата като „Малката главна“. Под десет шатри заглавия ще представят над 25 български издателства. 

Вълнение сред четящите пловдивчани предизвика новината, че на фестивала ще гостува Хюс Кайер. На български език са издадени неговите „Книга за всички неща“, „Черните камъни“, „Завинаги заедно, амин“ и „Харесва ми на този свят“. Носител е на редица литературни отличия, сред които наградата „Астрид Линдгрен“. Срещата с почитателите му ще бъде на 12 юни от 17,30 ч. в Камерната зала на Пловдивския драматичен театър. София ще го посрещне ден по-късно в Младежкия театър от 17,30 ч.

„Пловдив чете“ започва като фестивал през 2003-а година и първоначално трите издателства „Жанет 45“, „Хермес“ и „Летера“ се редуват в организирането му. От 2015 г. с книжния форум се занимава изцяло „Жанет 45“. И тази година изложението ще превърне Главната улица на Града под тепетата в огромна книжарница на открито, а срещите с гостуващите писатели и поети ще бъде в Стария Пловдив и Капана.

Макар да започва на 10 юни, официалното откриване е във вторник в Античния театър от 20 ч. В присъствието на министъра на културата Боил Банов, кмета на града Иван Тотев и издателката Божана Апостолова ще бъдат връчени годишните награди „Орфеев венец“ (пластика и парична премия в размер на  5 хил. лв.) за поезия и „Златна четка“ за художествено оформление на книга. Дотук носители на „Орфеев венец“ са Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов, Стефан Цанев, Иван Теофилов, Иван Цанев, Иван Вълев и Иван Цанев.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Международно присъствие на фестивала ще има и на 13 юни, когато испанският писател Маркос Хиралт Торенте ще гостува в Дом на техниката, за да представи книгата си „Краят на любовта“, отличена с престижната испанска литературна награда „Стрега“.

Катерина Хапсали ще говори на 14 юни в Дом на културата от 19 ч. за най-новия си роман „Сливовиц“, а час по-късно на същото място темата ще бъде „Балкански ритуал“ на Георги Тенев. Премиерата на Тенев е с участието на актьора Иван Юруков.

Церемониите по награждаване продължават на 14 юни, когато от 17 ч. ще бъдат връчени годишните отличия на името на Христо Г. Данов, присъждани от Министерство на културата и Дирекция „Култура и културно наследство“ при община Пловдив.

Същия ден от 19 ч. издателство „ICU“ ще организира среща (макар и мултимедийна) с четирима носители на Европейска награда за литература в Дом на техниката. Лауреатите Пиер Мейлак от Малта, Гаст Грьобер от Люксембург, Емилиос Солому и Андонис Георгиу от Кипър ще проговарят на български в преводите на Невена Дишлиева-Кръстева, Елена Димитрова и Ирена Алексиева.

Срядата на 12 юни е посветена на изработката на книгата – ателиета ще имат дизайнерката Капка Кънева и художника Дамян Дамянов. На 15 юни читателите може да се срещнат с поета Марин Бодаков и неговата „Мечка страх“, както и с Петър Денчев и „Малкият Бог на земетръса“. Съботната вечер ще приключи в 21 ч. с инсталацията „забравени.те думи“ на визуалния артист Петко Танчев. Проектът му интерпретира в градска среда думи, употребявани в поезията от началото на ХХ век.

С пълната програма на фестивала може да се запознаете тук.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах