Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шест етажа книги

Най-новите заглавия в очакване четящият народ да си ги вземе у дома

От вторник до неделя НДК ще бъде Национален дворец на книгата. Снимка: Емил В. Георгиев/Площад Славейков - Шест етажа книги

От вторник до неделя НДК ще бъде Национален дворец на книгата. Снимка: Емил В. Георгиев/Площад Славейков

Зимата ще е по-кратка след Коледния панаир на книгата, който започва днес, 11 декември, в НДК. Най-новите издания на родния книжен пазар ще се настанят на шестте етажа в Двореца на културата в очакване четящият народ да си ги вземе у дома. 

46-ото издание на форума тръгва под мотото „Четири страни – един език“, посветено на литературата на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн. Откриването от 11 ч. ще бъде почетено от редица вицета – вицепрезидента Илияна Йотова, зам.-министъра на културата Румен Димитров, зам.-кмета на София Тодор Чобанов и Тобиас Фос – вицепрезидент на Франкфуртския панаир на книгата. Централното фоайе на НДК ще бъде като площад на градски панаир под звуците на Софийския духов оркестър, дирижиран от Юлий Дамянов.

Панаирът на книгата ще съвпадне със Софийския международен литерутарен фестивал, организиран от Асоциация „Българска книга“. Над 80 автори и гости ще имат роля в литературните празненства до неделя, 16 декември. Срещите с писателите и останалите гости ще бъдат на четвъртия етаж в западното крило на НДК. Читателите имат шанс да се срещнат с Илия Троянов, Кристоф Хайн, Роберт Менасе, Лукас Берфус, Шерко Фатах, Йонас Люшер, Фердинанд Шмац, Марион Пошман и Забине Бохмюл.

Новото тази година са трите формата „Бързи литературни срещи“, „Софийски международен литературен фестивал представя“ и „Тайно поетическо четене“. Сред българските участници на фестивала са Алек Попов, Владимир Полеганов, Владислав Христов, Георги Господинов, Едвин Сугарев, Здравка Евтимова, Илиана Илиева, Кристин Димитрова, Крум Филипов, Людмила Миндова, Марин Бодаков, Мирела Иванова, Мехмед Атипов, Палми Ранчев, Петър Чухов, Румен Петров, Христо Карастоянов, Цвета Софрониева и Яна Букова.

Вижте още: МОЯТ КРАТЪК СПИСЪК ЗА ПАНАИРА НА КНИГАТА

И макар акцентът тази седмица да е върху книжните тела на изданията, на щанда на Почетните гости (№ А1, полуетаж изток) Гьоте-институт Прага предлага потапяне във виртуалната реалност на Кафка с проекта „VRwandlung“. Режисьорът и почитател на писателя Мика Джонсън пренася „Метаморфозата“ във виртуалното пространство. Посетителите ще имат шанса да се преобразаят в Грегор Замза и да преживеят историята на Кафка по нов начин от собствената си перспектива.

За първи път по време на Панаира ще се проведат и професионални „Бързи срещи между издатели и илюстратори“ на 13 декември. Ден по-късно, на 14 декември, традиционно ще бъде връчена Годишната награда на Асоциация „Българска книга“ за най-добър издателски проект „Златен лъв“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg