Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шест години затвор заради театрален спектакъл

Режисьорката Евгения Беркович и авторката на пиесата Светлана Петрийчук са осъдени от руски военен съд

Беркович и Петрийчук са в ареста от май 2023 г. Снимка: Скрийншот от съдебната камера - Шест години затвор заради театрален спектакъл

Беркович и Петрийчук са в ареста от май 2023 г. Снимка: Скрийншот от съдебната камера

Шест години затвор получиха режисьорката Евгения Беркович и драматуржката Светлана Петрийчук заради спектакъла по пиесата „Финист ясен сокол“ след продължително съдебно дело, съобщава „Радио Свобода“.

Двете авторки са в ареста от май 2023 г. Тогава по сигнал от зрител те са задържани, защото в пиесата, поставена още преди началото на войната, той забелязал „оправдание на тероризма“. Във „Финист ясен сокол“ се разказва в почти документален стил за рускини, които са били вербувани от Ислямска държава. Пиесата на Светлана Петрийчук се основава на реални истории. През 2022 г. „Финист ясен сокол“ печели две награди на най-големия руски театрален конкурс „Златна маска“, включително за най-добър спектакъл.

В основата на обвинението стои „експертизата“ на религиоведа Роман Силантиев, лингвистката Галина Хизриева и психоложката Елена Замишева, които открили в пиесата „идеология на ислямизма“ и още повече „идеология на радикалния феминизъм“.

Въпреки подкрепата на цялата творческа гилдия и свидетелските показания в полза на двете авторки на някои от най-големите руски актьори и режисьори, включително Вениамин Смехов, съратник на Висоцки, изпълнил ролята на Атос в „Тримата мускетари“, съдът реши да ги осъди назидателно на тежък труд в затворническа колония заради театралния спектакъл.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90