Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Шест малки издателства на българския щанд във Франкфурт

Слаб интерес заради изключително кратките срокове за участие

Десет издателства представиха заглавията си миналата година на двата български колективни щанда на Международния панаир на книгата във Франкфурт. Снимка: Манол Пейков/„Жанет 45“ - Шест малки издателства на българския щанд във Франкфурт

Десет издателства представиха заглавията си миналата година на двата български колективни щанда на Международния панаир на книгата във Франкфурт. Снимка: Манол Пейков/„Жанет 45“

България отново ще има свой щанд на Франкфуртския панаир на книгата, но ще представи само шест малки издателства. Най-голямото в Европа изложение на издателската индустрия започва на 16 октомври и ще продължи до 20-и този месец. Националното ни представяне се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, със съдействието на Асоциация „Българска книга“ и Министерството на културата.

Нежеланието си да се включат във форума издателите обясняват с късното обявяване на заявленията за участие – от 9 до 20 септември. В крайна сметка заглавия във Франкфурт ще представят само „Пан“, „Пух“, „Рибка“, „Дъбови листа“, „Геймтел“ и „Лист“. Освен липсата на време да се подготвят за престижния форум, причина за липсата на много издателства там е и оскъпяването на едно подобно пътуване, когато е организирано в последния момент. Подобен сюжет се разиграва всяка година – не само заради късното обявяване, а и заради невзрачния вид на нашия щанд, който се губи край представянията на останалите участници и прави присъствието на българските издатели неефективно.

В България има около 1200 издателства, 129 от тях са членове на Асоциация „Българска книга“, които уточняват пред „Площад Славейков“, че (въпреки неучастието на повечето от членовете им физически на форума във Франкфурт) представят всички свои членове с техни книги на колективния щанд.

„На всяка фирма от тези 129 беше предоставена равна възможност за участие с тяхна продукция. Освен това АБК произведе каталог на всички свои членове, който също ще бъде наличен във Франкфурт и представен на щанда“, ни пишат от Асоциацията.

Франкфуртският панаир е насочен към продажбата на права върху книги между издателства от различни точки на света. От тази година той вече ще е отворен за външни посетители през цялото време. Причина за промяната е ръстът на продажбите на книги на немския пазар през 2018-а, отбелязват от АБК.

На българския щанд са планирани и срещи със съвременни български автори – Елена Алексиева (16 октомври, 13 ч.), Галин Никифоров (17 октомври, 13 ч.), Захари Карабашлиев (17 октомври, 14 ч.) и Ина Вълчанова (18 октомври, 13 ч.). Ще бъдат представени изданията „Съвременна българска проза 2019. Десет книги от България” (16 октомври, 11,30 ч.) и „1943. Антология за деца” (19 октомври, 11 ч.). Сред българските събития във Франкфурт е и представяне на предстоящото издание на Софийски международен литературен фестивал (10 – 15 декември) от програмния му директор Тодора Радева.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах