Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Една България хора са посетили Арката на Кристо

В пъти повече са видели инсталацията онлайн, сочи официалната статистика

Триумфалната арка, един от символите на Париж, бе опакована за 16 дни в края на септември и началото на октомври тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Една България хора са посетили Арката на Кристо

Триумфалната арка, един от символите на Париж, бе опакована за 16 дни в края на септември и началото на октомври тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато у нас продължават споровете признавал ли е Кристо приживе българския си произход, около 6 млн. души са посетили опакованата Триумфална арка в Париж, става ясно от статистиката на „Paris Convention and Visitors Bureau“ – организация, която работи за рекламирането на френската столица като туристическа дестинация в страната и чужбина. За сравнение, населението на България според данни на НСИ от 2020 г. е 5 043 186.

Посмъртно реализираната инсталация на Кристо и съпругата му Жан-Клод можеше да се разгледа в Париж в продължение на 16 дни, от 18 септември до 3 октомври. В този период опакованата Триумфална арка е стигнала до вниманието на 685 млн. души във всички медии.

Монументът, символ на французите, жертвали живота си за независимостта на републиката, се посещава обичайно от около 1,5 млн. души годишно.

Тази седмица ще бъде финализиран процесът по разопаковането на Арката. Както бе обявено по-рано, всички материали, използвани в инсталацията – сребристо синия плат и червените въжета – ще получат нов живот: част от тях ще послужат за друга цел, друга ще бъде използвана повторно, а третата ще бъде рециклирана.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах