Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шест романа се състезават за наградата „Български роман на годината”

Избрани са сред 28 книги, издадени през 2022 г.

По часовниковата стрелка: кориците на „Хагабула“, „Ловецът на пеперуди“, „Химия на шегата“, „Плът и Крафт“, „Звезди под клепачите“ и „Късна смърт“ - Шест романа се състезават за наградата „Български роман на годината”

По часовниковата стрелка: кориците на „Хагабула“, „Ловецът на пеперуди“, „Химия на шегата“, „Плът и Крафт“, „Звезди под клепачите“ и „Късна смърт“

Шест романа, издадени през 2022 г., са селектирани от жури на Националния дарителски фонд „13 века България“ за наградата „Български роман на годината”, съобщиха от фонда. Победителят ще стане ясен на 11 май, когато ще бъде обявен и съставът на журито.

Избраните романи са „Ловецът на пеперуди“ от Костадин Костадинов, изд. „Хермес“; „Звезди под клепачите“ от Николай Терзийски, изд. „Жанет – 45“; „Късна смърт“ от Иван Станков, изд. „Хермес“; „Хагабула“ от Тодор Тодоров, изд. „Жанет – 45“; „Плът и Крафт“ от Васил Панайотов, изд. „Фама+“ и „Химия на шегата“ от Михаил Вешим, изд. „Сиела“.

Журито е избрало книгите сред 28 романа, влезли в дългия списък преди окончателните номинации.

Ежегодният конкурс за роман на годината е създаден от НДФ „13 века България“ през 2011 г. През 2022 г. наградата взе романът „Опашката” на Захари Карабашлиев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg