Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шестима дирижират концерта за 100 г. Музикална академия

Поредица от събития за юбилея на най-старата висша музикална школа в България, от която е тръгнал пътят на редица музикални величия

Композиторът акад. Васил Казанджиев е един от легендарните преподаватели в Музикалната академия, той е автор и на химна на НМА. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Шестима дирижират концерта за 100 г. Музикална академия

Композиторът акад. Васил Казанджиев е един от легендарните преподаватели в Музикалната академия, той е автор и на химна на НМА. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Шестима диригенти ще излязат на сцената на Зала „България“ на 22 май, когато Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще празнува своята 100-годишнина. Концертът „100 години НМА“ ще постави началото на „Софийски музикални седмици“ на 22 май. Непосредствено преди това ще бъде открита документална фотографска изложба „Музикалната памет на България – слава и традиции“.

В концерта ще участват представителните състави на най-старата висша музикална школа у нас. Събитието започва с изпълнения на фолклорния състав на НМА с ръководители Ваня Монева и Димитър Христов. След него Биг Бендът на НМА с ръководител Михаил Йосифов ще изсвири „Brazil, Big Swing Face“ и „Caravan“. Моцартовата „Нощна серенада“ ще бъде представена от Студентски камерен оркестър на НМА с диригент Деян Павлов. Програмата ще продължи с „Токата“ (от Димитър Ненов, оркестрация Лазар Николов) и „Фокстрот“ (от Панчо Владигеров, редакция 1977 г.) в изпълнение на Студентски симфоничен оркестър на НМА с диригент Иван Стоянов. След това на сцената ще се качи Академичният симфоничен оркестър на НМА с диригенти Григор Паликаров и Георги Патриков.

Концертът „100 години НМА“ ще приключи с изпълнения на Смесения хор на НМА с ръководител Адриана Благоева, хор майстори Зорница Гетова, Магдалена Воденичарова и Евелина Кулински, солисти Емилия Кирчева (сопран), Тереза Бракалова (мецоспоран), Николай Моцов (тенор), Пламен Кумпиков (бас) и с участието на проф. д-р Атанас Атанасов на орган.

Тържествените чествания „100 години НМА“ ще продължат през месец юни с операта „Любовен еликсир“ от Доницети. До края на 2021 г. предстоят няколко тържествени концерта, майсторски класове, както и две големи академични събития – форумът „100 години НМА“ и Срещата на ректорите на академии от Източна Европа през есента, домакин на която ще бъде проф. д-р Сава Димитров, ректор на НМА.

Предстоят и над 15 концерта онлайн, които ще се състоят в концертните зали на самата Музикална академия, както и на сцени на БАН, НДК, Квадрат 500, Театър „София“, както и в цялата страна. Музиканти и формации на НМА ще вземат участие в множество фестивали и културни събития у нас и в чужбина.

Ще бъде издаден юбилеен сборник, юбилейна марка и юбилейна монета.

НМА „Професор Панчо Владигеров“ е основана на 21 юли 1921 г. Нейни знаменити възпитаници са Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Светослав Обретенов, Филип Кутев, Милчо Левиев, Васил Арнаудов, Николай Гяуров, Тончо Русев, както и редица други от най-големите имена в съвременната българска музика. Първият ѝ ректор е композиторът и музикален педагог Димитър Хаджигеоргиев. Днес, 100 години по-късно, в Музикалната академия се изучават 30 специалности в три факултета – Инструментален, Вокален и Теоретико-композиторски и диригентски факултет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90