Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шестима режисьори снимат по разкази на Господинов

Филм за онази минута, когато светлината си е отишла, а мракът още не е дошъл

Писателят Георги Господинов в кадър от „Кристин, която маха от влака“, режисьор Теодор Ушев. Снимка: Симон Варсано - Шестима режисьори снимат по разкази на Господинов

Писателят Георги Господинов в кадър от „Кристин, която маха от влака“, режисьор Теодор Ушев. Снимка: Симон Варсано

След „Сляпата Вайша“, и други разкази на Георги Господинов ще дадат живот в киното. Шестима български режисьори снимат по истории на писателя от книгите „И всичко стана луна” и „И други истории”. Премиерата е на 17 март на „София филм фест“, съобщават от издателството на Господинов „Жанет 45“.

Шестимата режисьори са автори на шест късометражни новели, обединени в един филм, наречен „8 минути и 19 секунди“. Петър Вълчанов („Обащиняване“), Кристина Грозева („Дъщеря“), Теодор Ушев („Кристин, която маха от влака“), Надежда Косева („Старецът и морето“), Любомир Младенов („Лицата от последните дни“) и Владимир Люцканов („Закъснелият дар“) разказват какво се случва за 8 минути и 19 секунди, какви ще са лицата от последните дни, защо апокалипсисът е много лична работа, кого обащиняваме, може ли човек да се намеси в живота на друг дори помахвайки с ръка от влака, какво става в онази минута, когато светлината си е отишла, а мракът още не е дошъл…

С този филм Теодор Ушев, наминиран за „Оскар“ за „Сляпата Вайша“, дебютира в игралното кино – отново с разказ на Георги Господинов.

В „8 минути и 19 секунди“ ще видим актьорите Светлана Янчева, Иван Бърнев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Китодар Тодоров, Таня Шахова и фотографа Симон Варсано.

Продуценти на филма са БНТ и „ВИП медиа филм“ (Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах