Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шестнайсет тона съкровища открити в най-големия мавзолей в света

Находката е от гробницата на Цин Шъхуан, първият император на Китай (видео)

Саркофагът е пълен със съкровища – 6 хиляди сребърни монети, доспехи, нефрит, оръжие, златни и сребърни статуи на камили, комплекти за хранене. Снимка: Стопкадър/Нетфликс - Шестнайсет тона съкровища открити в най-големия мавзолей в света

Саркофагът е пълен със съкровища – 6 хиляди сребърни монети, доспехи, нефрит, оръжие, златни и сребърни статуи на камили, комплекти за хранене. Снимка: Стопкадър/Нетфликс

При разкопки в най-големия в света мавзолей – на първия китайски император Цин Шъхуан, е открит саркофаг, тежък 16 тона, съобщава „Аркеонюз“.

По всяка вероятност гробът принадлежи на сина на императора – принц Гао. Бил е открит на дълбочина 16 метра в гробница с дължина 109 метра. Саркофагът е пълен със съкровища – 6 хиляди сребърни монети, доспехи, нефрит, оръжие, златни и сребърни статуи на камили, комплекти за хранене. Подобни богатства са били притежавани от близки роднини на императора или воини от висшата класа.

Първият император на Китай Цин Шъхуан е живял между 259-210 г. пр. н. е. В опита си да победи смъртта, той е построил цял подземен град гробница. Мавзолейната площ е 57 квадратни километра. По-голямата част от нея досега не е разкопана поради риск от сеизмична активност. Именно тази обширна гробница е охранявана от известната „теракотена войска“ – 6 хиляди теракотени статуи на воини в естествен ръст. Мавзолеят, който е по-скоро подземен град, е един от обектите на защита от ЮНЕСКО.

Започналите през 2010 г. разкопки в района разкриха масивен дворец с 18 отделни къщи, разположени около централна сграда. Той е точно 4 пъти по-малък от Забранения град в Пекин и се смята за негов прародител, макар да е бил предназначен за отвъдния живот на владетеля.

Новооткритата гробница по всяка вероятност е на принц Гао, един от синовете на Цин Шъхуан.

В продължение на почти 2000 години митът за принц Гао – син на първия император на Китай Цин Шъхуан – се предава за поколенията, издълбан в легенда в оцелялата епична сага „Шъ дзи“ („Исторически записки“) на Съма Циен – авторът на първото китайско историческо съчинение, написано през I век пр. н. е. Според това съчинение, след смъртта на Цин Шъхуан най-малкият му син Ху Хай заема трона, след като убива всичките си конкуренти. Принц Гао казал на брат си, че съжалява, че не е последвал доброволно баща си в отвъдния живот, и поискал да бъде убит и погребан в големия мавзолей. Ху Хай с радост се съгласил.

Откриването на 16-тонен ковчег в голяма гробна камера близо до мавзолея на Цин Ши Хуанг и неговите теракотени воини сега може да вдъхне нов живот на мита.

Британско-китайска филмова копродукция, която получи достъп до мястото на мавзолея и продължаващите разкопки, успя да заснеме откритието. Документалният филм „The Mysteries of the Terracotta Warriors“ (Загадките на теракотените войници), чиято премиера е в „Нетфликс“ на 12 юни, разказва за новите находки.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90