Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шестоъгълникът пред НДК с клонинг в Италия

Силуетът на чуждия е подобен на нашия паметник „1300 години България“

Скулптурата „Короната“ на Даниел Либескинд напомня на нашия паметник „1300 години България“ пред НДК. - Шестоъгълникът пред НДК с клонинг в Италия

Скулптурата „Короната“ на Даниел Либескинд напомня на нашия паметник „1300 години България“ пред НДК.

Паметникът пред НДК, наричан от софиянци с нелюбезни имена, се сдоби с клонинг в Италия. Силуетът на статуята, проектирана от архитекта Даниел Либескинд, е във вид на кубистична спирала, възхождаща към небето, и е много подобен на композицията на проф. Валентин Старчев „1300 години България“ в центъра на София. Тамошният паметник се харесва на италианците, за разлика от нашия, който се разпада и предстои да бъде демонтиран.

Скулптурата на Либескинд е изработена от него за керамичната фирма „Казалгранде Падана“. Намира се на околовръстното шосе на Казалгранде. Изглежда по-ярък от нашия монумент, облепен е с ромбоидни фасети от порцелан.

Паметникът на Валентин Старчев

Паметникът на Валентин Старчев

daniel-libeskind6

Статуята на Даниел Либескинд

daniel-libeskind3

Творбата, наречена „Короната“, е създадена като част от кампанията на фирмата за сътрудничество с изтъкнати архитекти, в духа на „Керамичния облак“ в Казалгранде от Кенго Кума.

Издигната край фабриката на две кръстовища, разположени на пиемонтската магистрала, свързваща Казалгранде и Сасуоло, скулптурата посреща влизащите в града и се е превърнала в местна забележителност. Триизмерната форма изследва иновативни методи и експериментира с последно поколение керамика. Покрита с „фрактални“ порцеланови плочи, имитиращи камък, структурата се извисява на двадесет и пет метра и подчертава вертикалността на волуметричната проекция, създавайки усещането за ръчна обработка.

daniel-libeskind

daniel-libeskind5

daniel-libeskind4

daniel-libeskind7

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg